“Psiholog objašnjava zašto je važno oprostiti roditeljima” – Učinite to zbog svoje sreće…

Ma koliko ružan odnos imali sa svojim roditeljima važno je da im oprostite radi svoje sreće i stabilnosti. Psihologinja Ljudmila Petranovskaja govorila je o tome kako da oprostite svojim roditeljima.

Ako već ne možete sada da im oprostite, pokušajte da ih razumijete. Ovo su neki od razloga zašto su vas možda povrijedili:

-Nisu imali resursa: Sjetite se da su vaši roditelji imali veoma težak život – posao, nedostatak novca, manjak hrane, sve je to uticalo na to da se njihov vedar duh istroši.

-Bili su mladi i neiskusni: Naši roditelji su se većinom mladi vjenčavali i mladi dobili djecu. Ako je to i u slučaju vaših roditelja budite svjesni da oni tada nisu razumno razmišljali.

Sjetite se sebe u mladalačkim godinama, kakve ste samo gluposti činili. Bez obzira koji je razlog što su roditelji bili previše strogi ili loši prema vama, ako osjećate ogorčenost prema roditeljima, nemojte o tome šutjeti.

Glupo je provesti cijeli život žaleći se na roditelje i objašnjavajući kako su oni krivi za sve vaše probleme. Kad smo bili djeca, nismo imali izbora. Sada imamo izbor – možemo ostaviti traumu iza sebe i dozvoliti da je prebolimo. Dodatno ogorčenje samo vama šteti.

Ako ne možete sami da se izvučete, obratite se psihoterapeutu, ne morate godinama živjeti u ovakvom stanju. Pokušajte razgovarati sa svojim roditeljima o tome što vas muči. Recite im sve što vas je povrijedilo.

Možda su sada postali smireniji, mudriji – nisu više istrošeni kao prije. Neki od njih su već spremni za takav razgovor. Ponekad takvi razgovori dovode do razrješenja svih nedoumica ili problema.

Ne očekujte da će se vaši roditelji promijeniti i da ćete oprostiti kada se to desi. Neki roditelji žive sa mišlju da su učinili sve što su mogli i ništa neće promijeniti njihovo mišljenje.

pult24.