Psiholog Viktor Frenkl: “Patnja je neizbježan dio života, prihvatite je” …

Čovjek je često sklon prigovaranju kad mu stvari ne idu po želji, no psiholog naglašava važnost prihvaćanja patnje.

Austrijski psiholog Viktor Frenkl doživio je posebno iskustvo tokom Drugog svetskog rata, posetivši koncentracioni logor Aušvic. Ova potresna situacija oblikovala je njegovu filozofiju života, koju je kasnije opisao u svojim knjigama, fokusirajući se na glavnu tezu “Smisao života”.

Otkrio je novi pravac u psihologiji, koji je nazvao logoterapija, koja se aktivno primenjuje za pomoć ljudima koji se suočavaju s egzistencijalnim pitanjima i dubokim krizama identiteta. Iako ne postoji jednostavna formula za prevladavanje svake situacije, Frenkl je naglašavao važnost prihvatanja činjenice da patnja čini sastavni deo života.

“Voleti sebe je startna pozicija razvoja osobe koja ima hrabrosti da preuzme odgovornost za svoj opstanak u životu”, naveo je Viktor Frekl.

Važnost izbora: Ljudi koji znaju da rešavaju svoje probleme, idu svojom putanjom bez obzira na okolnosti u kojima se nađu.

Život ima smisla u svim okolnositma: Kada čovek ne vidi smissao u svojoj patanji, on postaje očajan.

Ali, ukoliko je sposoban da razluči nastale probleme, on lako može ličnu tragediju da pretvori u dostignuće, kao način da sve prevaziđe.

Svakoga dana živite bolju verziju sebe: Da bismo postali bolja verzija sebe svakog dana postavljajte pitanja tipa ko sam, a ko želim da postanem, budem.

Razmišljajte o svom životnom cilju: Svi mi imamo unutarnji pokretač koji nas inspiriše svakodnevno. Ako ne možemo promeniti trenutnu situaciju, možemo promeniti svoj pristup prema njoj. Važnije od onoga što mi očekujemo od života je šta život očekuje od nas.

Promislite kako možete obogatiti svoj život, jer život nas neprestano suočava s izazovima i postavlja pred nas različite zadatke. Trebamo se zapitati šta možemo učiniti da promenimo okolnosti i šta to mi pružamo svetu, te se prema tome ponašati kroz život.

Poteškoće i patnja su neizbežni: Prije ili kasnije, suočit ćemo se s nevoljama, i moramo prihvatiti tu činjenicu. Poteškoće su mostovi između naših postignuća i budućih ciljeva. Razumijevanje da put nije uvijek lak, ali da se moramo boriti za bolje, ključno je. Na kraju krajeva, poteškoće pridaju smisao našem životu.

Svijet nas treba: Kada shvatimo da smo neophodni, osjećaj odgovornosti prema vlastitom životu raste. Kad spoznamo da moramo ispuniti svoju ulogu, to postaje smisao našeg postojanja. Svatko od nas ima svoju svrhu, ponekad je samo nismo odmah svjesni.

Izvor:pult24.info