RASTE NAPETOST U VEZI S ODNOSOM ORBANA I PUTINA: Ambasadori zemalja NATO-a sazvali hitan sastanak na inicijativu Amerikanaca.

Ambasadori NATO-ovih zemalja u Mađarskoj sastali su se u četvrtak u Budimpešti na prijedlog američkog izaslanika kako bi razgovarali o “zabrinutosti” zbog veza koje Mađarska održava s Rusijom uprkos sukobu u Ukrajini.

Nacionalistički premijer Viktor Orban sastao se u utorak u Pekingu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je Zapad prekinuo sve veze.

Bila je to glavna tema sastanka, rekao je za AFP glasnogovornik američke ambasade.

Na sastanku je učestvovala i Švedska, kandidat za članstvo u NATO-u.

“Svi smo zabrinuti zbog toga što se mađarski premijer sastao s predsjednikom Putinom dok je Rusija u sukobu s Ukrajinom”, istaknuo je ambasador David Pressman, odgovarajući na upit Radija Slobodna Europa.

“Zabrinjava to što je Mađarska odlučila sarađivati s Kremljem na ovakav način”, rekao je, kritizirajući Viktora Orbana zbog toga što umjesto riječi “rat” koristi pojam “vojna operacija”.

“O našoj zabrinutosti za sigurnost obavijestit ćemo naše saveznike” bude li trebalo, dodao je Pressman.

Još je u utorak prigovorio mađarskom premijeru da je “uz čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini”, u poruci na X-u/Twitteru.