Rusija zabrinuta: Iz Ukrajine stižu vijesti koje ukazuju na mogući veliki preokret’

Iz Urajine stižu vijesti koje ukazuju na mogući veliki preokret. Prema navodima zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, Oleksandra Sirskog, potpisani su dokumenti o prisustvu francuskih vojnih instruktora. Prema njegovim riječima, ti instruktori bi mogli stići “uskoro” kako bi analizirali ukrajinske centre za obuku.

Francuska je, međutim, ublažila ovu poruku tvrdeći da su razgovori u tijeku i da još nije planirano ništa konkretno. Ipak, izgleda da je Francuska prva članica NATO-a koja bi mogla poslati svoje vojnike u Ukrajinu.

U veljači je francuski predsjednik Emmanuel Macron digao medijsku prašinu izjavom da ne isključuje slanje francuskih trupa u Ukra.. Do tada je to važilo kao jedna od crvenih linija u ratu, i to i za Moskvu i za Zapad.

Rusija je zaprijetila da će zapadni vojnici u Ukrajini biti cilj njenih napada. No, rasprava o tome postajala je sve glasnija na Zapadu prethodnih tjedana, posebno otkako je Rusija intenzivirala napade na UK.

Nedovoljan broj vlastitih vojnika i uska grla u opskrbi streljivom iz Sjedinjenih Američkih Država doveli su do toga da je ruska vojska počela zauzimati sve više ukrajinskih područja na sjeveru i istoku zemlje. Promatrači računaju s velikom ruskom ofenzivom ovog ljeta.

Stručnjaci smatraju da je slanje vojnih instruktora u Ukrajinu prvi mogući scenarij. Francuska je spremna učiniti to što prije. Ti vojnici mogli bi biti stacionirani u Lavovu ili Kijevu, a sljedeća opcija bila bi pomoć pri identificiranju vojnih ciljeva u samoj Rusiji. No, o tome nitko na Zapadu ne govori, jer nitko ne želi biti uvučen u rat.

Američki vojni stručnjak Jahara Matisek predlaže čak raspoređivanje zapadnih snaga uzduž ukrajinske granice i s ukrajinske strane, sve do desne obale Dnjepra. To bi, prema njemu, poslalo jasan signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i oslobodilo do 20 ukrajinskih brigada koje bi se onda mogle prebaciti bliže frontu.

Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati, ali ove vijesti svakako ukazuju na mogući preokret u UK.

(index.hr/rtcg.me/mondo.me/vijesti.me)