Samo vam je potrebna srednja škola za ove poslove, a plate mogu ići do 3.000 evra! Zbog nedostatka radne snage..

Prosjek zarade za srpanj ove godine iznosio je 115.664 dinara, dok je prosječna neto zarada iznosila 83.781 dinar bez poreza i doprinosa, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Iako su niže plaće nekad bile vezane uz poslove koji ne zahtijevaju diplomu, današnja praksa pokazuje drugačije.

Ovaj posao može donijeti plaću do 300.000 dinara i trenutno je jedan od najtraženijih u Srbiji. Možete početi danas.

Za ovaj posao ne treba ni škola ni fakultet, a plaća može doseći 5.000 evra. Tri ključne vještine su potrebne, a mogli ste ih naučiti i kod kuće.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najtraženija zanimanja ove godine koja ne zahtijevaju visoko obrazovanje vezana su uz građevinu, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, trgovinu…

Zidarima 140.000 dinara, šefu gradilišta preko 160.000.

Građevinska industrija traži radnike iako su povećali dnevnice, primajući čak i radnike bez iskustva. Neki su već počeli uvoziti radnike iz Turske, Indije, Nepala. Dnevnice u ovoj industriji variraju od 50 evra, ovisno o kvalifikacijama, a prema podacima infoplate, Zidar može zaraditi i preko 140.000 dinara mjesečno, dok šef gradilišta može zaraditi preko 160.000 dinara.

Kuririma zarada ide i do 300.000 dinara?!

Kuriri i dostavljači su među najtraženijim zanimanjima. Obično ne trebate posebne kvalifikacije, ali često se traži vlastito prijevozno sredstvo. Plate na sajtovima za zapošljavanje kreću se od 60.000 dinara, a neki poslodavci nude čak i 300.000 dinara za ovaj posao.

Usluge održavanja higijene poslovnih objekata i domaćinstava su u porastu, a plate za ovo zanimanje su se udvostručile u samo 3 godine. Satnica za čistače danas je oko 700 dinara, pa za one koji se time bave svakodnevno, mjesečna plaća može preći 100.000 dinara.

Nedostaje radnika u trgovini, što se vidi iz oglasa na izlozima trgovina. Prodavci su traženi u buticima, prodavnicama mešovite robe, pekarama. Plate ovise o poslodavcu, ali prema nedavnim podacima portala Infostud, najviše oglašene zarade za posao prodavca bile su do 250.000 dinara.

Plata za šefa kuhinje ide do 350.000 dinara.

Plate kuvara već neko vrijeme nadmašuju prosječnu plaću u Srbiji. Ipak, vlasnici restorana često teško pronalaze “dobrog” kuhara i spremni su ponuditi više od tržišne cijene kako bi zadržali radnika. Prema nedavnim podacima Infostuda, ponuđena plata za šefa kuhinje mogla je doseći i 350.000 dinara.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ovo su najtraženija zanimanja za koja nije potrebno visoko obrazovanje:

Čistač prostorija
Građevinski manipulant
Manipulant u prehrambenoj proizvodnji
Komunalni higijeničar
Pomoćni građevinski radnik
Šivač tekstila
Pomoćni kuvar
Kurir
Sobari
Šivač konfekcije
Prodavci
Vozači teretnjaka
Zidari
Tesari
Programeri na računalima
Kuvari
Konobari
Administrativni tehničari
Barmeni
Pedagoški asistenti
Poslovni sekretari
Tehničari – kontrolori kvaliteta mašinskih materijala – specijalisti
Trgovački putnici.