SRBI I BOŠNJACI ZAJEDNO GRADE HRAM: Ni slave, ni Bajrame, ni Božiće, ne slave jedni bez drugih, a tako je i kad se radi ili gradi..

Na padinama Pešterske visoravni, u selu Gonju kod Sjenice, iznikao je hram nakon više od tri stotine godina, prenosi B92.

Ovaj hram se gradi blizu ostataka crkve iz 13. veka, a izgradnja je započela 2020. godine. Ono što ovaj hram čini posebnim je činjenica da ga zajedno grade i Srbi i Bošnjaci koji žive u tom kraju.

Ovaj primer zajedničkog truda i saradnje između različitih zajednica u regionu je inspirativan i simbolizira slogu i toleranciju.

U Gonju se, kažu, vekovima neguju iskreni komšijski odnosi. Ni slave, ni Bajrame, ni Božiće, ne slave jedni bez drugih, a tako je i kad se radi ili gradi.

Golub Čvorović iz Gonja kaže da su, da bi presekli slavski kolač, morali da idu u Sjenicu, udaljenu 15 kilometara.

“Daleko nam je, ali kad su slave moramo da idemo. Sad nam je ovde blizu, zgodno”, dodaje Čvorović.

Rahim Šmrković iz istog sela kaže da u obeležavanju praznika svi učestvuju, koliko ko može:

“Za bilo šta, naročito bogomolje, za bilo koju – mi to dajemo, svi učestvujemo koliko ko može i tako je, što kažu stari, bilo odvajkada i trebalo bi da ostane tako.”

Izgradnju crkve pomagali su mnogi, pa i predsednik države, ali potrebno je još.

“Očekujemo pomoć države jer se crkva u Gonju gradi posle 320 godina, pored temelja stare crkve. Na ovom mestu je bila crkva iz 1292. godine”, ističe predsednik Odbora za izgradnju crkve Goran Brajević.

Selo Gonje u kojem je sedamdesetak domaćinstava, ima školu, ambulantu i seosku prodavnicu. U novoj crkvi nedaleko od stare koju je podigao monah David, graditelj manastira Davidovica, meštani će prisustvovati liturgijama i molitvama, venčavati se i krstiti.

(Buka)