Srbi Ispitani: Većina Protiv Priznanja Kosova za EU Članstvo..

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Priznavanje Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne bi podržala većina građana Srbije (69.8%), pokazuje istraživanje sprovedeno za NVO Institut za evropske poslove.

Najveću podršku ovom uslovu dali su ispitanici iz Beograda i Vojvodine, dok je najmanja podrška došla od ispitanika iz ostalih regiona Srbije i starijih od 60 godina, prenosi Danas.rs..

Većina ispitanika je skeptična u vezi sa povratkom suvereniteta Srbije nad Kosovom, dok je broj neodlučnih povećan, naročito među ženama.

Kosovo se smatra izgubljenim prema mišljenju 46.0% ispitanika, dok trećina ima suprotan stav. Međutim, nema primetnog trenda rasta ili pada u proteklih osam godina.

Mišljenja o tome da li će Vlada priznati nezavisnost Kosova su podeljena, pri čemu ima porasta onih koji veruju da će to učiniti.

Ovo istraživanje je sprovedeno od 11. do 29. maja 2023. godine na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.

Institut za evropske poslove je nevladina organizacija koja sprovodi istraživanja o pitanjima vezanim za evropsku integraciju Srbije.