Srbi se pohvalili da su pronašli bogatstvo kojim će preskočiti sve: Mogli bi postati kao šeici..

Strickland Metals, australska tvrtka specijalizirana za istraživanje mineralnih resursa, nedavno je ušla u “unosnu srpsku igru zlata” preuzimajući projekt Rogozna.

Ovaj projekt, smješten u Srbiji, ima ogroman potencijal s rezervama od 5,44 milijuna unci ekvivalenta zlata, što je otprilike 170 tona zlata. To je izazvalo veliki interes, kako lokalno tako i globalno, jer Rogozna pokazuje obećavajuće rezultate u istraživanjima.

Australski div Strickland Metals, usredotočen na otkrivanje mineraliziranih sustava “svjetske klase”, odlučio je uložiti u ovaj projekt, prepoznavši njegov potencijal. Prema izvještajima medija, Strickland Metals već je potpisao obvezujući ugovor za kupnju s podružnicom Ibaera Capital Fund LP, piše Kurir.

Ovaj ugovor uključuje preuzimanje Betoota Holdings Ltd, tvrtke koja posjeduje Zlatnu Reku Resources, vlasnika projekta Rogozna. Time će Strickland Metals preuzeti odgovornost za daljnji razvoj i istraživanje ovog projekta.

Nevjerojatne količine

Projekt Rogozna, smješten u globalno važnom metalogenom pojasu Tetijan u Srbiji, obećava biti jedno od najvećih nalazišta zlata na svijetu. S četiri dozvole za istraživanje koje pokrivaju oko 184 četvorna kilometra u rudarskom bazenu Trepča, projekt ima impresivan potencijal za daljnji rast i razvoj.

Osim zlata, Rogozna također obiluje bakrom i cinkom, s resursima od 214.000 tona bakra i 364.000 tona cinka. Postoje i naznake potencijala za otkriće značajnih mineralnih nalazišta porfirskog bakra i zlata.

Andrew Bray, izvršni direktor Strickland Metals, istaknuo je važnost ove akvizicije, naglašavajući da će projekt Rogozna donijeti značajnu dodatnu vrijednost dioničarima tvrtke. Ukupni troškovi akvizicije procjenjuju se na oko 37 milijuna dolara, a financirat će se djelomično putem emisije novih dionica tvrtke.

Značajan korak

Očekuje se da će se istražna bušenja na projektu započeti odmah nakon završetka akvizicije, s ciljem ispitivanja visoko mineraliziranih zona i potencijalnih novih otkrića.

Srbija je privukla značajnu pažnju kao destinacija za investicije u rudarstvo, s brojnim svjetskim kompanijama koje imaju aktivne projekte u zemlji. Osim toga, geološki potencijal Srbije za rudarstvo je dobro priznat, a razvijena rudarska jurisdikcija čini je privlačnom destinacijom za ulaganje.

Ukratko, ulazak Strickland Metalsa u projekt Rogozna predstavlja značajan korak za tvrtku i otvara nove mogućnosti za istraživanje i razvoj u rudarskom sektoru Srbije. Očekuje se da će ova akvizicija imati pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju, stvarajući nova radna mjesta i potičući gospodarski rast u regiji.