SVIJET ĆE BITI ODUŠEVLJEN: U Saudijskoj Arabiji nastaje najveća zgrada na svijetu, pravo remek-djelo modernog graditeljstva..(FOTO)

U izgradnji je zgrada u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Jeddah Tower, poznata i kao Kingdom Tower, koja ima potencijal premašiti Burj Khalifu kao najvišu zgradu na svijetu, s predviđenom visinom od preko 1.000 metara.

Godine 2010. Burj Khalifa u Dubaiju postavila je dosad neviđene rekorde, vinuvši se do visine od 828 metara i ponijevši titulu najviše zgrade na svijetu.

Guinnessova knjiga rekorda priznaje da toranj Jeddah, za koji se predviđa da će premašiti 1.000 metara, ima potencijal redefinirati globalni horizont nakon završetka, prenosi BiznisInfo.ba.

Razvijena od strane Jeddah Economic Company, ova visoka građevina zamišljena je kao sveobuhvatan kompleks koji sadrži luksuzne rezidencije, uredske prostore, stanove s uslugom i luksuzne stambene zgrade.

Naime, u njoj bi se trebala nalaziti “najviša zvjezdarnica na svijetu”, između ostalih revolucionarnih značajki.

Ambiciozan dizajn Jeddah tornja i procijenjeni trošak od 1,23 milijarde dolara postavljaju ga kao moćnog kandidata da nadmaši Burj Khalifu.

Smješten u sjevernoj Jeddahu kao dio velikog megaprojekta vrijednog 20 milijardi dolara, izgradnja ovog arhitektonskog remek-djela nastavljena je 2023. nakon petogodišnje pauze.

Neizvjesnost oko datuma završetka izgradnje pojačava iščekivanje, budući da predložena veličina i sadržaji predstavljaju značajan izazov „vladavini“ Burj Khalife.