Tajanstveni Grad Duhova: Burj Al Babas i Njegove Prazne Gotičke Ljepotice.

**Burj Al Babas**, poznat i kao **Grad Duhova**, nalazi se u Turskoj i predstavlja fascinantnu priču. Ovaj luksuzni razvojni projekt, koji je započeo 2014. godine, trebao je obuhvatiti **700 vila** i privući strane kupce zainteresirane za odmor u Turskoj.

Vile su se prodavale po cijenama od **350 do 500 tisuća eura** svaka, ciljajući bogatiju bliskoistočnu klijentelu.

Međutim, projekt je naišao na probleme. Gradnja je obustavljena nakon što je tvrtka Sarot Properties Group, koja je već izgradila dva hotela s termalnim izvorima u blizini, proglasila bankrot 2018. godine. Ukupno je izgrađeno **587 od planiranih 732 vile.

Ovaj ambiciozni projekt postao je prava “grad duhova” u središtu Turske. Kada se pogleda s daljine, redovi identičnih, dvorolikih vila izgledaju kao iz bajke, ali bliži pregled otkriva nedovršene ceste i građevinski otpad. Nema nikoga u blizini.

Vile su izgrađene u stilu **francuskih dvoraca**, s ornamentalnim fasadama, balkonima i okruglim kulama. Unutar njih, međutim, nalaze se polunedovršene sobe, kao da su radnici napustili posao usred gradnje. Iako su neke vile prodane, financijska kriza i pad globalnog tržišta nekretnina doveli su do bankrota projekta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan podržavao je ovaj projekt, ali slabljenje turske lire otežava vraćanje stranih dugova akumuliranih za financiranje velikih građevinskih projekata. Unatoč tome, postoji nada da će se Burj Al Babas ponovno oživjeti i postati luksuzna zajednica.

Ovaj grad duhova, s gotičkim ljepotama, i dalje stoji u brežuljcima Turske, čekajući svoju sudbinu.