TOMISLAV MARKOVIĆ: “Samo u par dana jula ove godine osvanulo je više od 50 grafita sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati..”

Piše: Tomislav MARKOVIĆ (Al Jazeera)

Zidovi u mnogim srpskim gradovima, varošima i varošicama pretvoreni su u izložbeni prostor za promovisanje mržnje, nasilja i ratnog huškanja. Gde god nađu zgodno mesto, desničarski vandali iscrtaju grafit sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati…“.

Vandalizovanjem urbanih prostora ne bavi se neki samostalni, nezavisni umetnici kukastog usmerenja, u iznenadnom napadu nadahnuća nadošlog nakon čitanja knjige Amfilohija Radovića „Kosovo je glava Lazareva“, iz koje potiče dotični stih koji priziva novi Kosovski boj.

Reč je o dobro organizovanoj akciji koju mahom sprovode omladinci okupljeni oko navijačke grupe Delije Sever, uz odobravanje države, ponekad prećutno, a katkad i nešto glasnije.

Samo u par dana jula ove godine osvanulo je više od 50 grafita sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati…“ koji u proseku zauzimaju površinu od 40 metara kvadratnih.

Najnoviji talas ratnog huškanja na improvizovanim zidnim novinama izveden je kao reakcija na akciju uklanjanja grafita kod Slavije, na zidu Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, o čemu je na ovom mestu bilo reči pre pola godine u tekstu “Ko skuplja smeće i kreči grafite, taj je izdajnik srpstva”.

Tada je grupa građana okupljena oko Udruženja “Krokodil” i Inicijative mladih za ljudska prava prekrečila mrziteljski grafit i uredila okolni dečji park, a Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju inicirao je izradu murala sa likovima srpskih naučnika.

Šta će Srbima hemičari?

(Al Jazeera)