Tražitelji azila ubuduće će morati dobiti radnu dozvolu za Njemačku: “Učenje jezika više neće biti opravdanje”

(Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock)Njemačka planira uvođenje radne obaveze za tražitelje azila, izvještavaju njemački mediji.

“Postojeća pravila treba promijeniti kako bi se odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u gradove uvela radna obaveza za tražitelje azila”, navodi se u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina trebali poslati saveznoj vladi sutra nakon sastanka.

“Čekanje na tečajeve jezika i integraciju više ne smije biti opravdanje za odgodu integracije na tržištu rada”, piše Index.

U dokumentu se dalje navodi da je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, neprihvatljivo da mnogi izbjeglice i tražitelji azila ne budu dostupni na tržištu rada.

Nova regulativa bi omogućila gradovima i općinama da šalju tražitelje azila i izbjeglice na društveno korisni rad.

Uvode se bonovi i za hranu, umjesto gotovine?

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koji su odgovorni za smještaj i brigu o izbjeglicama, traži se mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari zagovaraju ovakav sustav jer vjeruju da bi to smanjilo poticaje za izbjeglice koje većinom odabiru Njemačku kao konačnu destinaciju nakon dolaska u Europsku uniju, upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Između ostalog, cilj ove regulative je sprečavanje odljeva gotovine koju mnoge izbjeglice šalju u zemlje porijekla

(Telegraf Biznis)