U ovoj bolnici uspješno uklonjen karcinom bez upotrebe noža ili endoskopskih otvora..

Opća bolnica Zadar je raskinula sve predrasude o tzv. malim regionalnim bolnicama i izborila se za mjesto među svjetskim liderima. Ovo postignuće se pripisuje doktoru Luki Matku, koji je među prvima na svijetu izveo operaciju za uklanjanje karcinoma maternice bez noža i endoskopskih rupica.

Zbog revolucionarne metode operiranja, zadarsku ginekologiju u posljednje vrijeme pohode i kirurzi iz velikih medicinskih centara iz cijeloga svijeta. Za to je zaslužan ovaj mladi liječnik koji u posljednja dva mjeseca operira na minimalno invazivan način, pa čak i zloćudno tkivo. U tome je među prvima na svijetu.

– Radi se o tome da se isto koristi rodnica kao prirodni otvor kao mjesto pristupa do određenih organa u ovom slučaju maternice i limfnih čvorova. Ja sam jedan od šest ljudi u svijetu koji rabi VNotes pristup za liječenje onkoloških bolesnika. Ovaj je pristup, ja bi rekao, najprimjenjiviji kod žena koje su pretile. Kod ovog pristupa ne trebate ženu stavljati u tzv. položaj naglavačke, za Dnevnik HTV-a objasnio je Luka Matak, dr. med./ginekolog, Opća bolnica Zadar.

Kolege i šefovi, naravno, ponosni na tu metodu, koju je mladi liječnik dodatno doradio, bez rupica i noža.

– Uglavnom su zadovoljne i relativno brzo idu kući nego ove što su operirane laparoskopskim putem. Ja sam izuzetno ponosan na njega što je zahvaljujući svojoj viziji, hrabrosti i odlučnosti , i znanjem koje je primijenio na pacijenticama, donio nam je novu metodu u našu bolnicu, rekao je Zdenko Matas, dr. med./pročelnik Službe za ginekologiju, OB Zadar.

Novom metodom doktor Matak od prošloga je ljeta napravio sedamdesetak operacija benigne patologije i drugih bolesti. A posljednjih mjeseci počeo je tako operirati i zloćudne tumore, karcinome maternice.

– Jedini način da se izborimo da zadržimo ljude je da pružimo adekvatne uvjete rada, da im omogućimo priliku za napredovanje, istaknuo je Ante Tolić, dr. med./pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar.