UDALA SE ZA PENZIONERA U NJEMAČKU, A KAD JE PREMINUO, OSTAVIO JU JE U ŠOKU!: “Služi me dok sam živ, imam novac, nećeš se pokajati.”

Hana iz Bosne otišla je u Njemačku 2014. godine gdje se udala za starijeg gospodina nakon njegove smrti, naslijedit će njegovu penziju s kojom planira uskoro se vratiti u rodno mjesto.

“2014. godine došla sam u Njemačku na tri mjeseca da radim i zaradim za sebe. U Bosni sam imala frizerski salon koji sam zatvorila. Došla sam raditi, služeći nekog čovjeka… Kad sam stigla, tamo je neka žena služila i mene i njega. Što je ovo? Kad sam krenula od kuće, rekla sam majci: “Daj mi jednosmjernu kartu, ne vraćam se.”

Majka mi je dala pare i rekla: “Ne znaš na što ideš tamo, evo da možeš vratiti se, tamo mnogo lažu.” Počela je svoju priču Hana, koja već gotovo deset godina živi i radi u Njemačkoj.

Sada se snašla, dobro joj ide, ali početak nije bio nimalo lak, što joj je upozorila i njena majka koja je, kao i Hanin otac, zaradila mirovinu u Njemačkoj.

“Zna žena”, rekla je Hana, prisjećajući se svog dolaska u Njemačku i koliko je bila uplašena jer nije znala jezik i otišla je tamo potpuno sama u potrazi za poslom.

“Otišli smo u restoran nakon dvije-tri nedjelje, odveo me ovaj… Držao ga je čovjek s Kosova, pričao je srpski… Čovjek nas je poslužio, sjedio je i prevodio mi.

Bila sam malo uplašena, malo nervozna, i ovaj mi je predložio da mi uredi papire, da se udam za njega pod uvjetom da ga služim dok je živ kako ga djeca ne bi stavila u dom… Ali imao je nekih problema s djecom…

“Kako će mi obitelj reći, svi su hodže i hadžije, što će mi reći? Kako drugačije ostati u Njemačkoj… Imam 50 godina, kada ću zaraditi mirovinu? A ovaj mi je rekao: “Prihvati.” – sjeća se Hana.

“Pogledajte ga, a ovaj mi je rekao: “Imam sve što ti treba, nećeš se pokajati”, a ja mu kažem: “Što ja imam od toga, osim papira?” A on mi je rekao ovako: “Oči u oči, moji interesi, tvoji interesi… Služi me dok sam živ, oženit ću te, dat ću ti papire, dat ću ti sve što imam…

Rekla sam mu: “U Bosni imam dug, čovjek mi je dao 5.000 na ruke i rekao mi je da odem u Bosnu i to platim, a dug mi je bio 3.000, dao mi je dvije hiljade više…” – prisjeća se Hana.

“Udaja mi nije bila na umu, imam 50 godina, ne treba mi muškarac, što da radim…. “Hajde da iskoristim, da imam neku mirovinu, nije mi bila pravo što je majci, a otac… Moja obitelj se nije odrekla mene.

Da li sam ga dovela u Bosnu? Jesam, morala sam, dolazila sam dole u Bosnu zbog tih papira.” rekla je Hana za YouTube kanal Auslenderi, koji bilježi priče i sudbine gastarbajtera iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Hana je ispričala da je nekoliko puta prevarena od strane poslodavca i kolegice kasirke tijekom gotovo 10 godina koje je provela u Njemačkoj, ali je išla na sud i naplatila štetu.”