Ursula von der Leyen, Mark Rutte i Andrej Plenković sledeće sedmice dolaze u BiH..

Prije je najavljeno da će Von der Leyen 22. januara doći u BiH s ciljem da ohrabri bh. političare na putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković iduće sedmice boravit će u Bosni i Hercegovini, zajedno s predsjednicom EVropske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Potvrdio je to na platformi X nakon razgovora s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

“Hrvatska snažno podržava europski put BiH i zalaže se za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s EU”, napisao je Plenković na platformi X.

Ranije je najavljeno da će Von der Leyen 22. januara doći u BiH s ciljem ohrabrenja bh. političara na putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Podsjećamo, lideri država i vlada Europske unije krajem prošle godine poručili su da će s Bosnom i Hercegovinom otvoriti pregovore kada se ispune kriteriji, a Europsko vijeće pozvalo je Europsku komisiju da do ožujka ove godine obavijesti o tom napretku.