Uzbuna kod Brežica: Slovenija vraća znatan broj migranata

Foto: Twitter / Printscreen

Slovenski ministar unutrašnjih poslova, Boštjan Poklukar, u utorak je putem telefonskog razgovora upozorio svog hrvatskog kolegu, Davora Božinovića, da je primijetio porast ilegalnih prelazaka granice, posebno u opštini Brežice.

Slovenska policija stoga je dodatno pojačala nadzor na tom području dodatnim policijskim patrolama, helikopterom i drugim tehničkim sredstvima, poručuju iz ministarstva. Poklukar je hrvatskom kolegi predložio da i oni učine isto. Ponudio je i pomoć slovenske policije u zaštiti vanjske granice Evropske unije, prenosi “RTVSlo”.

Dvojica ministara su se složila da je uz pojačan nadzor važan nastavak bliske saradnje policije u borbi protiv krijumčarenja migranata. Takođe su uvjereni da EU mora učiniti više na sprječavanju ilegalnih migracija u zemljama porijekla te ojačati saradnju s partnerskim zemljama.

Slovenska policija je u prvih sedam mjeseci ove godine obradila 26.871 ilegalnih prelazaka državne granice, dok ih je u istom periodu lani bilo 10.103.

Najviše je bilo državljana Avganistana, koji čine gotovo petinu svih ilegalnih migranata, a slijede državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša i Rusije. Do kraja jula na području Policijske uprave Novo Mesto otkriveno je gotovo 73 odsto svih neovlaštenih prelazaka državne granice.

“Brojke su alarmantne i zahtjevaju brzo djelovanje, a sve je to odraz nedopustive politike otvorenih vrata vlasti za migrante”, rekla je SDS-ova saborska zastupnica Anja Bah Žibert na konferenciji za novinare predstavljajući sadržaj zahtjeva za sazivanjem hitne sjednice saborskog odbora za unutrašnje poslove. Prema njenom mišljenju, na povećanje broja utiče i nerazumna odluka Vlade da krene s uklanjanjem sigurnosne ograde.

Prema njenim riječima, najteže je u pograničnom naselju Rigonce, gdje je policija samo 23. avgusta obradila 330 ilegalnih prelazaka. Budući da se u ovom naselju događa oko 80 odsto ilegalnih prelazaka granice, klub zastupnika SDS-a predlaže da se sjednica saborskog Odbora za unutrašnje poslove sazove u opštini Brežice, u čijem se sklopu nalazi ovo naselje. “Ti ljudi trebaju znati da ih čujemo”, rekla je.

Klub zastupnika SDS-a će na matičnom odboru parlamenta dati na glasanje zaključak kojim se Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva na donošenje i sprovođenje mjera za osiguranje sigurnosti stanovnika i sprječavanje ilegalnih prelazaka državne granice, kao i zaključak kojim se poziva na Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno zaustave sve aktivnosti oko uklanjanja ograde na južnoj granici, prenosi “Tportal”.

Bah Žibert smatra da stanovnici područja koja su najviše opterećena migracijama očekuju da će se ograda čak i dodatno podići.

Policajci stoga moraju prestati biti taksisti koji samo prevoze migrante od granice do centra, slikovito se izrazila. Prema njenim riječima, rješenje je u tome da se slovenska politika dogovori s hrvatskim kolegama i po potrebi uvede zajedničke granične patrole. Klub zastupnika SDS-a opet bi poslao vojsku na granicu.

(Nezavisne)