Vatikan Bi Mogao Blagosloviti Istospolne Brakove: Papa Franjo Otvara Novi Put..

(Foto: Reuters)

Papa Franjo je istakao da bi mogli postojati načini da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući na pet pitanja konzervativnih kardiinala koji su ga izazvali da afirmira crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog skupa na kojem su LGBTQ + katolici na dnevnom redu.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo koje je Franjo uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio listu od pet pitanja ili “dubia”. U njemu je Franjo sugerisao da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako se ne pomiješaju blagoslov sa sakramentalnim brakom.

Ministarstvo New Ways-a, koje se zalaže za LGBTQ+ katolike, kaže da pismo “značajno unapređuje” napore da se LGBTQ+ katolici prihvate u crkvama.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene. Kao rezultat toga – dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Međutim, Franjo je izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne povlastice na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Evrope prihvataju istospolne zajednice bez kritike Vatikana.

Papin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog službenog stava Vatikana. U obrazloženju iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vjere je rekla da crkva ne može blagosloviti gej sindikate jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.

U svom novom pismu Franjo je ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralno milosrđe” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati suci “koji samo poriču, odbijaju i isključuju”.

Franjo je istaknuo da postoje situacije koje objektivnoĥ “moralno nisu prihvatljive”, abɓli isto “pastoralno milosrđe” zahtijeva da se ljudi tretiraju kao grešnici koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja „jer život crkve teče kanalima izvan normi”.

Pet kardinala, svi konzervativni prelati iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, izazvali su Franju da u svom pismu afirmiše crkveno učenje o homoseksualcima, koordinaciju žena, autoritetu pape i drugim pitanjima, prenosi Guardian.