Velika Tragedija Nakon Zemljotresa u Maroku: Preko 1.000 žrtava, kralj naredio hitne mjere (VIDEO)

Vlasti Maroka i službe za spašavanje objavile su najnovije informacije o broju žrtava katastrofalnog zemljotresa i priopćile da je dosad pronađeno 1.037 tijela ispod ruševina.

Kako je naglašeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Maroka, u potresu su, pored broja poginulih, za sada prijavljene i 1.204 povrijeđene osobe od kojih se 721 nalazi u kritičnom stanju.

“Spasilački timovi pokušavaju da oslobode ljude zarobljene u zgradama na lokalitetima u provinciji Al Haouz koja se nalazi jugozapadno od grada Marakeša, odnosno u blizini epicentra potresa. Ova regija je popularna destinacija za strane turiste”, piše Le Matin.

Povodom stravičnog potresa oglasili su se i brojni seizmolozi, a britanski profesor Bill McGuire izjavio je kako Afrika odavno ne pamti zemljotres ovakve jačine.

“To je najveći zemljotres koji pamti sjever Afrike u posljednjih 120 godina. Tamo gdje su razorni zemljotresi rijetki, zgrade jednostavno nisu izgrađene dovoljno robusno. Zbog toga, nakon ovakvih zemljotresa, dolazi i do velikog broja žrtava”, rekao je McGuire.

Kralj Maroka Mohamed VI naredio je mobilizaciju oružanih snaga te je naglasio kako se moraju mobilisati sva kopnena i zračna sredstva sa kojima raspolaže marokanska vojska.

Uprkos ponudama pomoći iz cijelog svijeta, marokanska vlast još formalno nije zatražila pomoć što je korak koji je neophodan kako bi se u državi rasporedile spasilačke ekipe iz cijelog svijeta.

(Slobodna-B)