VELIKE PUKOTINE ŠIRE SE NA ZEMLJI: Stručnjak otkriva njihov uzrok..

(Foto: Twitter / Printscreen)

“Sjedinjene Američke Države iscrpljuju podzemne vode do te mjere da se tlo u Arizoni, Utahu i Kaliforniji počelo pucati, stvarajući ogromne pukotine.

Podzemne vode predstavljaju ključni izvor slatke vode na Zemlji, osiguravajući gotovo polovicu svjetske opskrbe pitkom vodom i oko 40% navodnjavanja. Problem leži u činjenici da se podzemne vode crpe brže nego što prirodno mogu biti obnovljene, izvještava časopis ‘Science Alert’.”

“Ako crpimo previše vode iz podzemnih rezervoara ispod površine, to uzrokuje popuštanje zemlje i stvaranje ovakvih pukotina, izjavio je za “Insider” Josep Kuk, koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona.

Dodao je:

“Pukotine nisu prirodna pojava. Mi smo uzrokovali njihovo formiranje” rekao je.

Objašnjava da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji. Pukotine okružuju velike površine tla koje su potonule kada su izgubile podršku podzemnih voda.

Obično se pojavljuju u kotlinama između planina i mogu oštetiti kuće, puteve, kanale i brane, kao i ugroziti svu drugu imovinu, stoku i ljude.

Država Arizona je svjesna ovog problema i prati ga barem od 2002. godine. Geološki institut Arizone u ovom trenutku ima označeno ukupno 270 kilometara pukotina.

Nedavno istraživanje “New York Timesa” pokazalo je da su pukotine dokaz nacionalne krize.

Magazin “NY Times” je istraživao nivoe vode na desetinama hiljada lokacija širom SAD-a, nakon čega je izvijestio da su vodonosnici, koji snabdijevaju oko 90 odsto američkih vodovodnih sistema, toliko iscrpljeni da se možda neće moći oporaviti.

Količina vode na gotovo polovini lokacija koje su pod nadzorom značajno je opala u zadnjih 40 godina. Nivo vode na četiri od 10 lokacija dostigla je najniže vrijednosti u zadnjoj deceniji, zbog čega je u SAD-u iscrpljivanje podzemnih voda nadmašilo obnovu zaliha, izvijestio je “Times”.

Vjerovatno je potrebno nekoliko vijekova da se oporave podzemni rezervoari vode ako je to uopše i moguće, izvijestio je “Times”.

Kuk tvrdi da nema spasa na nekim lokacija u Arizoni.

“Iskorištavanje vode u SAD-u bilo je toliko dosljedno i ekstremno da nismo ostavili dovoljno vremena kišnici da obnovi podzemne rezervoare”, rekao je.

Njegova kolegica je nastavila u istom tonu:

“Kada tu dodate klimatske promjene, mi već imamo krizu”, rekla je za “New York Times” profesorica prava i stručnjak za vodu na Univerzitetu u Tulsi, Varigia Bouman.

Kako rastu globalne temperature, rijeke se smanjuju, prisiljavajući poljoprivrednike da se još više oslanjaju na rezerve podzemnih voda za slatku vodu, piše “Times”.

Jedan od najvećih problema pri rješavanju prekomjernog pumpanja je nedostatak pravila u SAD-u.

Savezna vlada nema gotovo nikakvih pravila protiv crpljenja podzemnih voda, a pojedine države imaju slabe zakonske pravilnike koje se razliku od jedne do druge regije, piše “Times”. Arizona nije izuzetak.

“Ako ne promijenimo navike i ne dopustimo podzemnim vodonosnicima da se prirodno obnavljaju, te će pukotine nastaviti rasti”, rekao je Kuk, prenosi “Jutarnji list”.

Još je izjavio medijima:

“Sve dok budemo koristili više od onoga što se prirodno puni, imaćemo ovaj problem”, dodao je.

(Nezavisne)