VUČIĆ ODGOVORIO NA IZJAVU CAMERONA: “Rusija želi učiniti više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proksijima, uključujući Srbiju”

Predsjednik Srbije, osvrnuo se danas na svjedočenje britanskog šefa diplomatije Davida Camerona pred Odborom za vanjske poslove prije dva dana. Cameron je u svom svjeočenju u negativnom kontekstu spomenuo i Srbiju nazvavši je “ruskim proksijem”, u značenju produženom rukom Rusije.

“Položaj Zapada prema Zapadnom Balkanu formiran je prije ruske invazije i trebamo razmišljati o tome šta se promijenilo. Zato što Rusija želi učiniti više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proksijima, uključujući Srbiju”, kazao je Cameron, čime je zapravo optućžio Srbiju da u svojoj vanjskoj politici, osobiti na Zapadnom Balkanu, ne slijedi vlastite interese nego ciljeve Rusije.

Vučić je kazao da je razočaran izjavom britanskog šefa diplomatije, kazavši da je Srbija nezavisna i suverena zemlja.

“Mi se dičimo svojom samostalnošću. U teškim uslovima uspjeli smo da ne pogazimo svoj obraz. Zato sam razočaran izjavom Camerona, kao i pričom o destabilizaciji regiona, jer mi se čini da mnogi drugi na tome rade – i to uz pomoć onih koji nama svakodnevno dijele lekcije. Mi ćemo nastaviti da vodimo samostalnu i nezavisnu politiku i po pitanju Rusije i po ostalim pitanjima”, kazao je Vučić, obećavši da će i dalje izdašno pomagati Republiku Srpsku.