Želite li čuti najjeziviji zvuk na svijetu? (VIDEO)

Zahvaljujući stručnjacima, jeziv i izuzetno glasan zvuk, često opisan kao ‘najstrašniji zvuk na svijetu’, ponovno je oživljen. Ovaj zvuk podsjeća na jezivi nalet vjetra ili još uznemiravajući ljudski krik.

Zvuk je oživljen tako što je stručnjak s YouTube kanala “Action Lab” pomoću 3D printera izradio novu verziju takozvane astečke zviždaljke smrti. Njegova moderna verzija inspirisana je dizajnom originalne zviždaljke u obliku lobanje, otkrivene uz kostur u Meksiku tokom kasnih devedesetih.

Istoričari nagađaju da su zviždaljku u obliku lobanje možda koristili Asteci u ritualima u čast Ehekatla, boga vjetra, prije prinošenja ljudske žrtve. Prema astečkoj mitologiji, Ehekatlov dah pokretao je Sunce i Mjesec, pretvarajući ih iz nepokretnih entiteta u nebeska tijela.

Nedavni video koji prikazuje 3D isprintanu astečku zviždaljku smrti napravio je spomenuti “Action Lab”, obrazovni YouTube kanal posvećen sprovođenju naučnih eksperimenata. Ovo se smatra najstrašnijim zvukom na svijetu. Zvuk koji proizvodi smrtni zvižduk urođeno tjera strah u vaše srce, ističe vodilac spomenutog YouTube kanala, Džejms. J. Orgil.

Originalna astečka zviždaljka smrti, koju su arheolozi prvo zanemarivali kao igračku, otkrivena je 1999. godine. Tek 15 godina kasnije iz nekog razloga naučnik je puhnuo u rupu na vrhu i ovo je zvuk koji je izašao. Bilo je to zapanjujuće otkriće jer je zvučalo poput ljudskog vriska, opisuje Orgil.

Za što se koristila u istoriji?

Iako tačna svrha te jezive zviždaljke ostaje neshvaćena, predloženo je nekoliko teorija. Neki stručnjaci nagađaju da su Asteci koristili njen jezivi zvuk kako bi pomogli dušama žrtvovanih na njihovom putu u zagrobni život. Alternativno, možda je bila pokopana s izvornim kosturom kao zaštitna ogrlica, koja tjera zlonamjerne duhove.

Isto tako, možda su je koristili astečki ratnici kako bi utjerali strah u svoje protivnike na početku bitke. Orgil sugeriše da njen oblik vrlo nalikuje ljudskom grkljanu, a kad se puhne u njega, vazduh se dijeli na dva dijela, generišući oscilirajuće zvučne valove koji odjekuju unutar velike komore prije nego što pobjegnu kroz drugi otvor. Neke verzije zviždaljke imaju kuglicu unutar komore, često izrađenu od plute, što dodaje dodatni sloj izobličenja zvuku koji izlazi iz zviždaljke.

Dostupna i na – Amazonu

Orgil u videu eksperimentiše sa savremenim reprodukcijama astečke zviždaljke smrti, izrađene pomoću 3D printera. Proizvedeni zvuk varira zavisno o veličini zviždaljke i postavljanju usana kada se u nju puhne.

Zanimljivo je da pojedinci sada mogu kupiti vlastite astečke zviždaljke smrti na Amazonu, izrađene od niza materijala uključujući smolu, keramiku, pa čak i karbonska vlakna. Prema opisu jednog proizvoda na Amazonu, te zviždaljke ispuštaju vrisak koji zvuči kao da je žena u strašnoj agoniji i reklamirane su kao “savršene za Noć vještica”.

Astečka zviždaljka smrti u početku je privukla pažnju arheologa zbog svog izgleda poput lobanje, ali njen jezivi zvuk je tek nedavno počeo biti pobliže istraživan, prenosi “DailyMail“.

Meksički muzičar Kuihas Jaksaotl vjeruje da je astečka zviždaljka smrti imala ulogu u posebnim ceremonijama, uključujući Dan mrtvih, kao i u ratovanju.

“Svirali su više od sto instrumenata; stotinu smrtnih zviždaljki koje marširaju kako bi izazvale veliki psihološki učinak na neprijatelja”, nagađa Jaksaotl.