“5 pokazatelja da kao dijete niste dobili neophodnu LJUBAV” – Nisu svi roditelji sposobni da vole…

Možda se još uvijek pripitujete da li ste vi bili loše djete ili je ipak prolem bio u vašim roditeljima – ali odgovor možete dobiti u nastavku teksta.

Dijete koje nije dovoljno voljeno može se susresti sa raznim emocionalnim traumama u budućnosti. Ovo su neki od glavnih pokazatelja da niste dobili dovoljno ljubavi i pažnje od svojih roditelja:

– Ne potresaju se mnogo kada vam je teško: Postoje toksični roditelji koji ne žele uvažiti osjećanja svoje djece.

Kada im se otvorite i podijelite svoju bol, od njih samo dobijete ismijavanja, umanjivanja vaših osećanja ili ignorisanja. Nažalost djeca takvih roditelja stiču utisak da nisu dovoljno vrijedna da ih neko sasluša.

– Ne shvataju ozbiljno vaše potrebe: Toksični roditelji ne mare mnogo o tome šta njihova djeca žele. Ono što je njima najbitnije jeste da sve bude po njihovom i da se oko njih sve okreće.

– Osjećate se kao da niste zaslužili da budete srećni: Nažalost ovo je najčešća posljedica toksičnih roditelja. Djeca koja nisu dovoljno voljena nisu naučila da budu srećna. Njihovi roditelji su im često stvarali osjećaj krivice zbog čega sa tim nastavljaju imati problem i u budućnosti.

– Previše ste zatvoreni: Osobe koje se teško snalaze u društvu sa drugim ljudima i oni koji se namjerno samoizoluju su obično imali probleme sa roditeljima.

Loš odnos sa roditeljima se vrlo često prenosi i na ostatak života pojedinca. Svi ljudi mogu biti roditelji, ali nisu svi sposobni pružiti neophodnu ljubav i pažnju djeci. Nažalost takvih ima previše i zbog njih djeca obično najviše ispaštaju.

– Ne vjerujete ljudima: Ako ste previše sumnjičavi po pitanju iskrenosti i lojalnosti drugih ljudi, za to se možete zahvaliti svojim roditeljima. Jer te stvari potiču iz djetinjstva i obično su posljedica lošeg vaspitanja roditelja.

pult24.