ALBANACI SA KOSOVA PROVOCIRAJU SRBE: “Stigao nam je bratski klub – Dinamo Zagreb!”

(Screenshot / FK Balkan)Suva Reka se značajno promijenila tijekom vremena. Prema popisu iz 1961., tamo je živjelo 2.070 Albanaca i 549 Srba, no od izbijanja oružane pobune albanskih separatista 1998. godine, Srba više nema u tom gradu Prizrenskog upravnog okruga.

Albanski živalj iz Suve Reke je ovog leta dočekao da njihov omiljeni klub, Balkani (kako se piše, ali ga zovu “Balkan”), bude prvi koji je iz, samoproglašene, “Kosovo”, uspeo da uđe u grupnu fazu jednog UEFA nadmetanja. A tom istom življu – posebna čast je dolazak Hrvata.

Dobri odnosi lokalnog stanovništva i države koja je njihovu “samostalnost” priznala 31. na svetu, a Hrvatska je to uradila mesec i dva dana nakon “proglašenja”, 17. februara 2008, ogledaju se i pred duel Balkan – Dinamo.

Naime, pomenuti klub-domaćin, koji ne može da igra na svom “Teranda siti stadionu” jer ne odgovara međunarodnim propisima pa će ugostiti “modre” u Prištini, napravio je video-dobrodošlicu Zagrepčanima.

Tu su prikazani sadašnji i bivši igrači Balkana, koji su podsetili kako su “Dinamo i splitski Hajduk u vreme Jugoslavije uvek imali veliki broj navijača na Kosovu”, a predsednik kluba je istakao da je meč protiv Dinama “bratska utakmica”.

Kako javlja “Jutarnji list” iz Zagreba, rukovodstvo Balkana je dodelilo 40 karata za hrvatsku zajednicu u Janjevu, “koja stotinama godina živi u tom gradiću na Kosovu”.

Sve je ukrašeno i obraćanjem Joakima Palića (jedini koji u pomenutom snimku nije pričao na albanskom), a koji istakao da mu je “baš drago” zbog meča, dodavši “bićemo na stadionu… i bilo ko da dobije, biće neka dobra fešta i da se malo proslavi”.

A u Prištini…

Zagrebački “modri” su ovog četvrtka prvi put igrali takmičarski meč na teritoriji Srbije od leta 1997. i megdana sa Partizanom, kada se Dinamo, odlukom tadašnjih hrvatskih vlasti, zvao “Kroacija”.

U Prištini je doživeo za mnoge iznenađujući poraz – bilo je 2:0 za Balkan, koji sad ima tri boda kao i Zagrepčani. Posle dva kola, u grupi vodi Plzen sa šest bodova, a na nuli je ostala Astana.

https://www.novosti.rs/sport/fudbal/1288308/kosovo-metohija-najnovije-vesti-srbija-hrvatska-dinamo-zagreb-prvi-put-srbiji-1997-meca-partizanom-pristina-balkani-suva-reka-liga-konferencija