ELMEDIN KONAKOVIĆ: Građani zapadnog Balkana žele budućnost bez straha za sutra..

Na sastanku šefova diplomacija u okviru Berlinskog procesa u Tirani, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, istaknuo je da stanovnici Zapadnog Balkana teže poboljšanju kvalitete života i političkog okruženja koje osigurava sigurnu budućnost bez straha za sutra.

Konaković je istakao da sastanci poput ovog u Tirani jačaju kolektivnu odlučnost zemalja zapadnog Balkana da postignu punopravno članstvo u EU.

Kada je riječ o politici proširenja Evropske unije prema zapadnom Balkanu u posljednje dvije godine, Konaković je ocijenio da se ona odvijala u pozadini dubokih geopolitičkih promjena, ne samo unutar Evrope nego i na globalnoj sceni.

“Zajednički nastojimo podržati stabilnost, demokratske vrijednosti i suverenitet u regiji te osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve.

Šef bh.diplomatije osvrnuo se potom i na 6. Digitalni samit zapadnog Balkana, koji je održan u Sarajevu i istakao da je digitalizacija od velike važnosti u današnjem međusobno povezanom svijetu, a poseban značaj ima u promicanju kulturne raznolikosti i inkluzivnosti.

Potom je naglasio težnju za implementaciju zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu predložene ubrzane integracije EU u jedinstveno tržište. Istakao je prednosti Zajedničkog regionalnog tržišta koje dobro funkcioniše, unapređuje privrednu saradnju među zemljama zapadnog Balkana i usklađuje naše privrede sa standardima i praksama EU.

“Berlinski proces odigrao je ključnu ulogu u poticanju dijaloga, poboljšanju infrastrukture, jačanju gospodarske suradnje i rješavanju regionalnih izazova. To pokazuje predanost EU u pružanju potpore zapadnom Balkanu na našem putu prema europskim integracijama”, istako je Konaković.

Dodao je da je Savjet ministara BiH usvojio pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji dva sporazuma o mobilnosti te će nastaviti tražiti politički konsenzus oko ratifikacije sporazuma o mobilnosti koji će omogućiti putovanje regijom s ličnim kartama.

Ponovio je da BiH prepoznaje važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa te je opredijeljena za aktivno sudjelovanje u regionalnim inicijativama i njegovanje konstruktivnog dijaloga sa komšijama u cilju promicanja stabilnosti, ekonomskog rasta i međusobnog razumijevanja u regiji, posebno kroz Berlinski proces koji je regionalna inicijativa pokrenuta 2014. godine, s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja te unapređenja regionalne saradnje.

(Nezavisne)