Američki borbeni avioni nadlijetaće BiH 9.januara

Tri američka aviona od čega dva borbena, čuvena F-16, nadlijetaće teritoriju Bosne i Hercegovine 8. januara, pišu mediji.

Za sada javnosti nisu poznati razlozi ovih letova niti rute kretanja, ali se pretpostavlja kako piše Klix da će letovi biti obavljeni u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion i može se koristiti u misijama u vazduhu kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim avionima na svijetu.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD.

Simptomatično je da će letovi tri aviona biti izvedeni dan uoči 9. januara.

Dodik: Američki avioni nemaju saglasnost Predsjedništva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je zvanično informisan da američki avioni “F16” nemaju saglasnost Predsjedništva BiH da 8. januara nadlijeću Republiku Srpsku i BiH.

“Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni `F16` 8. januara nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH. A kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.