Autobusu iz BiH Na Točku Nedostajali Šarafi, Vozač Žestoko Kažnjen..

Policija u Hrvatskoj je na auto-putu A3 kod Ivanje Reke zaustavila autobus sa registarskim tablicama iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje u tehničku neispravnost.

Utvrđeno je da je na jednom točku nedostajalo pet šarafa umjesto propisanih deset, a također je otkriveno da je vozač koristio tahograf koji pripadao njegovom kolegi. Vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od oko 1.400 eura.

“Naime, 21. avgusta, oko 17.40 policajci Mobilne jedinice saobraćajne policije su na autocesti A3 u visini Ivanja Reke zaustavili autobus bosanskohercegovačkih registarskih oznaka.

Po zaustavljanju vozila, obavljen je nadzor vozila i vozača te je utvrđeno da na zadnjem lijevom točku nedostaje pet od 10 šarafa, što znatno ugrožava sigurnost upravljanja vozilom, a što je Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti kategorizirano kao opasan tehnički nedostatak”, naveli su iz policije.

Nadalje, kako su dodali, utvrđen je istek periodičnog pregleda vatrogasnog aparata dok su kod šezdesettrogodišnjeg vozača, državljanina BiH, utvrđene nepravilnosti s obzirom na to da je prekoračio dozvoljeno neprekidno vrijeme upravljanja te je pritom u tahografskom uređaju imao umetnutu tuđu karticu vozača.

Zbog počinjenih prekršaja vozaču je izdat prekršajni nalog od 1.340 evra i 66 evra troškova postupka, dok je na teret pravne osobe izdat prekršajni nalog od 4.750 evra, te je autobus zbog neispravnosti isključen iz saobraćaja.

Za vrijeme kontrole, kako navode iz policije, u vozilu je bila i žena, članica posade autobusa, kojoj je naplaćena kazna od 30 evra zbog “prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prevozu”.

(Nezavisne)