BEĆIROVIĆ: “Dosta je Dodikovih laži i obmana. Naglasio je da se većinska i patriotska BiH ne boji ni Dodika ni njegovih poslušnika.”(VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je komentirao izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi državne imovine, naglašavajući da kao član Predsjedništva BiH mora jasno istaknuti da više neće tolerirati nikakve neistine i dezinformacije o državnoj imovini.

“Zato ću istaknuti tri neoborive činjenice. Prvo, Ustav Bosne i Hercegovine jasno je riješio temeljnu dilemu. Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi. Državna imovina pripada državi, jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu. Ne postoji država bez državne imovine”, kazao je Bećirović.

Kao drugu činjenicu istakao je da prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije državna imovina data Bosni i Hercegovini.

“Ovaj međunarodni sporazum zaključen je u Beču 2001. godine, a stupio je na snagu nakon njegove ratifikacije od svih država sljednica 2004. BiH je ratificirala ovaj međunarodni sporazum 2002. godine”, rekao je Bećirović.

Prema ovom međunarodnom sporazumu državna imovina je pripala državi BiH.

“Dodik treba prestati lagati narod u RS-u i napokon reći istinu. Neoboriva je činjenica da je aneksom A Sporazuma o sukcesiji jasno utvrđeno da je država Bosna i Hercegovina titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nigdje se u ovom međunarodnom sporazumu kao nasljednici ove imovine ne spominju ni entiteti ni niži nivoi vlasti u našoj državi”, rekao je Bećirović.

Naglasio je da su to činjenice koje moraju znati ljudi u entitetu RS i cijeloj BiH.

“Dosta je Dodikovih laži i obmana”, kazao je Bećirović.

Kao treću činjenicu naveo je da je u Dejtonu odlučeno da Ustavni sud BiH donosi konačne i obavezujuće odluke.

“Ustavni sud BiH je odlučio da je država BiH nasljednik državne imovine socijalističke, odnosno, Republike BiH. To su argumenti koje ne može sakriti nikakva galama separatističkih političara. Što se tiče Dodikovih prijetnji državi, javno mu poručujem neka ih zaboravi”, istakao je Bećirović.

Naglasio je da se većinska i patriotska BiH ne boji ni Dodika ni njegovih poslušnika.

“Da ova zemlja zavisi od Dodika ona ne bi postojala ni jednog dana. Ali, na svu sreću ne zavisi od njega, Ova zemlja zavisi od ogromne većine nas koji imamo samo jedan izbor. Taj izbor se zove Bosna i Hercegovina. Zato ćemo svim raspoloživim pravnim, demokratskim i drugim leganlim sredstvima braniti našu domovinu kao što se brani i svaka druga članica UN-a. Milioni nas u zemlji i van zemlje nikada nećemo dozvoliti razbijanje naše domovine. Nikada i ni po koju cijenu”, zaključio je Bećirović.