BiH NA PUTU PREMA EU: Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU uputili pismo da EU što prije, otvori pregovore o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU poslali su pismo visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem traže da EU što prije, već do kraja ove godine, otvori pregovore o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom.

U pismu konstatuju da je napravljen vidljiv napredak u mandatu ovog Vijeća ministara, da je učinjeno više za ovih 8 mjeseci nego ranije kroz godine.

U pismu se još kaže da takve rezultate treba nagraditi i ohrabriti da se proces nastavi i dalje, a u isto vrijeme kažu da bi odgađanje ovakve odluke bio vjetar u leđa onim snagama koje nisu proevropske.

Od srca se zahvaljujem kolegici Tanja Fajon MVP Slovenije i kolegama : Gordan Grlić Radman MVP Hrvatske, Antonio Tajani MVP Italije, Alexander Schallenberg MVP Austrije, Giorgos Gerapetritis MVP Grčke, Jan Lipavsky MVP Češke i Miroslav Wlachovsky MVP Slovačke koji su potpisnici pisma.

Pred našom zemljom je historijska prilika, a na političarima historijska odgovornost da tu priliku iskoriste.
Zbog svih dobrih ljudi Bosne i Hercegovine, zbog mladosti koja u ovoj zemlji treba da ostane i u njoj gradi svoju budućnost.