“Da li je Vučić u Atini potpisao Deklaraciju za uhapšenje Putina?”

Prema riječima Aleksandra Vučića danas, kada ga je pitano o Deklaraciji iz Atine, neformalna večera sa neformalnim zaključcima nema potencijal da izazove ikakve promjene.

Vučić je novinarima rekao da su u Atini tri zemlje, od koje su dvije iz Evropske unije, i Ukrajina, pod pritiskom da priznaju nezavisnost Kosova “i to su za nas bili ključni razgovori”.

Na pitanje da je sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarao o izvozu oružja iz Srbije za tu zemlju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu, o situaciji na frontu, evropskom putu dvije zemlje i iskustvima, kao i o Kosovu i teritorijalnom integritetu.

Komentarišući medijske napise da je potpisivanjem Deklaracije podržao hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vučić je pročitao da u tom dokumentu piše:

Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost.

Vučić je potom pitao:

Koga vi zavitlavate? Gdje piše Putin? Gdje piše Rusija? Je l’ ima neko normalan da ovo ne bi prihvatio i potpisao? Šta je sporno.

On je dodao da je u međuverziji ta tačka Deklaracije glasila drugačije, ali da je Srbija uspjela da ta rečenica bude drugačija.

Ta tačka je trebalo da glasi: “Osuđujemo grubo kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i zalaganja OSCE-a”. Zatim se OSCE vezuje za ratne zločine, a u usvojenom tekstu toga nema – rekao je.

Vučić je dodao da je na večeri u Atini došlo do verbalnog sukoba između premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog i kosovskog premijera Albina Kurtija. Istakao je da će Srbija tražiti da se održi sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prije redovne sednice u oktobru, zbog sve većih pritisaka na Srbe na Kosovu.

Kazao je da će tim povodom danas imati sastanak sa Srbima sa Kosova i Kancelarijom za Kosovo.

Biramo najbolji trenutak i ko kada predsjedava i ko je kada prisutan. Kada nam bude odgovaralo tražit ćemo održavanje sjednice u veoma skorom vremenskom periodu – naglasio je Vučić.

Upitan o pritiscima koje očekuje Vučić je istakao da su pritisci svakodnevni i da već godinu i po svakodnevno od njega traže da se uvedu sankcije Rusiji i da Srbija promijeni politiku, javlja Anadolija.

(Slobodna-b)