POLICAJAC MI SE CEREKAO I REKAO DA MU NIJE NIŠTA: Izjava Oca Pretučenog Dječaka..

I slušao sam kako dijete vrišti i plače. Kad se sve smirilo, izletio sam iz prostorije i primijetio dva policajca na vratima druge male sobe. Moj sin je ležao uz zid.

Jedan od policajaca mi je cinikali rekao “nije mu ništa”, ispričao je Juso Jusić za “Nezavisne novine”. Juso tvrdi da je policija u Osmacima jučer pretukla njegovog maloljetnog dječaka.

On je istakao da su u Policijsku stanicu u Osmacima došli na poziv inspektora da dođe dječak da uzmu od njega izjavu oko nekog djela u selu Mahala u kojem žive, a kojem, kako on kaže, njegov sin A.J. nije prisustvovao.

“Otišao sam dječakom jer ako ne dođeš, oni prijete. Kad smo ulazili u stanicu, policajac je htio da nas upiše da smo došli na razgovor, a inspektor mu je odgovorio:

“Nema poziva, ne uzimaj ništa i ne zavodi”.

Naredio je da dijete ostane u hodniku i sačeka, a da ja krenem sa njim u jednu prostoriju jer imaju dokaze da je moj sin bio svjedok tog događaja.

“Fino sam im rekao da dijete ne zna ništa, i da ga slobodno ispitaju, ali preda mnom, te su rekli da će tako i biti. Tada je inspektor izašao, a ušao je policajac i rekao da nigdje ne idem, da bi nakon minut, dva čuo vrisak mog djeteta iz druge prostorije kako govori:

Ne mogu nikoga okriviti kad nisam bio tu. Moj sin je počeo plakati i ja sam pokušao izaći, ali mi policajac nije dao.

Slušao sam kako dijete vrišti i plače, i kad se završilo, izletio sam iz prostorije i vidio dva policajca kako stoje na vratima druge male prostorije i moje dijete kako leži uza zid, da bi mi se jedan policajac smijao u lice i rekao ‘nije mu ništa'”, govori kroz suze Jusić.

Dalje priča da je rekao policajcima da oni nemaju pravo maloljetno dijete ni da ispitaju, a kamoli pretuku.

“Nakon toga, uzeli su ga i stavili ga u automobil u kojem su bila još dva policajca i inspektor i odvezli ga negdje. Otac i ja smo krenuli za njima autom, ali ih nismo uspjeli stići.

Došli smo kući i nakon pola sata, 40 minuta, došla je patrola i samo ga izbacila u avliju iz auta. Dijete ima masnice na vratu, ruci, ogrebotine. Dijete je nakon toga palo u nesvijest, a kad je došlo sebi sjeo sam sa ocem u vozilo, naišli smo na patrolu i pitao sam policajca:

Šta si mu uradio?, da bi on odgovorio:

Nije to ništa, šta će mu tek biti. Zatim smo sa djetetom otišli u Dom zdravlja u Kalesiju odakle je upućeno na UKC Tuzla zbog povreda. Nakon što smo došli iz Tuzle još dva puta nam je policija kucala na vrata tražeći da mi dijete ponovo odvedu i ja to nisam dao”, naglasio je Jusić.

Ističe da je pozvao Policijsku upravu Zvornik i prijavio sve to.

“Inspektor iz Zvornika mi je rekao da se maloljetno dijete ne smije ispitivati bez prisustva roditelja i socijalnog radnika.

Nadam se da će oni uspjeti da ispitaju cijeli slučaj i nabave dokaze šta su to učinili mom djetetu koje je isprepadano i u strahu, te mora ići na dalje liječenje”, zaključio je Jusić za “Nezavisne novine”.

Povodom ovog slučaja oglasio se i MUP RS iz kojeg je saopšteno da utvrđuju navode prijave protiv policajaca da su pretukli maloljetnika A.J.

(Nezavisne)