DENIS ZVIZDIĆ IZJAVIO DA INSTITUCIJE BiH NISU U BLOKADI: “Mi imamo definisane crvene linije, a ako se ovako nastavi..”

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, istakao je da institucije BiH nisu u zastoju.

Također je govorio o zakonima koji će biti usvojeni kako bi se otvorili pregovori sa Europskom unijom.

Jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prolongirana, naveo je, jer nisu imali do kraja precizirane informacije.

“Prije svega od Evropske investicijske banke, da li pristaju na kršenje njihovog ugovora, jer jedan od članova ugovora precizira da sredstva koja će biti dodijeljenja ne mogu biti implementirana od strane osoba koje su na crnoj listi ili su pod sankcijama ili imaju bilo kakve veze u institucionalnom smislu a pod sankcijama su“, kazao je Zvizdić za N1 i naveo da je to pravi razlog za odgađanje sjednice.

“Dodik vodi RS u međunarodnu izolaciju”
Da li blokirati određene projekte u RS, rekao je da ne, jer nije im to cilj.

“Nije nam cilj da blokiramo projekte koji mogu koristiti svim građanima BiH. Problem koji ima Republika Srpska je ponašanje Milorada Dodika, a koji zbog svog ponašanja vodi RS u međunarodnu izolaciju. Ja govorim o prijedlozima SNSD-a, a to znači da one njihove ideje koje žele ugraditi u zakon o ustavnom sudu, zakon o državnoj imovini, izborni zakon, to neće proći i neće imati našu podršku”, rekao je Zvizdić.

Trojka će, dodaje, odgovoriti isključivo institucionalno i u skladu sa interesom BiH.

“Nama je u interesu da ostanu strane sudije u Ustavnom sudu, jer ne vidimo ko je veći autoritet osim predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da može birati ljude koji se biraju isključivo po profesionalnim a ne stranačkim i političikim kriterijima”, kazao je Zvizdić.

Najavio je da je sastanak koalicije koji organizuje Dodik najavljen za 20. oktobar ili okvirno tada nekad.

“Na tom sastanku treba da bude ono što je potpisano na prethodnom sastanku. Tada su predstavnici stranaka potpisali koji akti i zakoni trebaju da idu u proceduru, ostala su jos dva zakona, a to je zakon o sukobu interesu i zakon o sudovima, u vezi sa kojim imamo neslaganja”, rekao je Zvizdić.

“Novi odjel inekako u Istočnom Sarajevu, nikako u Banjaluci, ne prihvatamo diktat”

Naglasio je da posebno ako Evropa odluči da otvori pregovore sa Ukrajinom ili Moldavijom, sasvim sigurno će se u tom paketu naći i BiH.

“Sve van toga bi bilo loša poruka, ako usvojimo ova dva zakon, onda sam siguran da će biti otvoreni pregovori. Mi zahtjevamo da ostane ista nadležnost Suda, potpuno je suprotno praksi da novi odjel suda bude izmješten tako daleko od Suda, rješenje je moglo biti Istočno Sarajevo, ne nikako Banjaluka.

I u konačnici mi smo zahtjevali viši sud kao prelazno rješenje za uspostavljanje pravne prakse na teritoriji čitave BiH. Ima stvari koje se možemo dogovoriti, ali ne prihvatamo nikakav diktat”, naglasio je Zvizdić.

Kako Trojka odgovara Dodiku, ima li neslaganja, pitali smo.

“Mi imamo definisane crvene linije, ako se ovako nastavi nema..