ŠORMAZ TVRDI: “Vučić će uskoro pasti i regija će odahnuti; Dodik je imao dobre odnose s Koštunicom, Tadićem, Nikolićem, Vučićem..(VIDEO)”

Gost emisije bio je Dragan Šormaz, predsjednik Euroatlantskog savjeta Srbije i bivši član Srpske napredne stranke koji je 10 godina obavljao dužnost šefa Delegacije u Skupštini NATO-a.

On je naveo kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić često govori o evropskom putu zemlje, ali ne i o članstvu, kazavši kako on sebe ne vidi u EU.

“Mediji u Srbiji su pod njegovom kontrolom, nemamo nezavisno pravosuđe, Vučić sarađuje sa kriminalcima i ,zbog svega toga, ne može biti dio EU i nas dvojica smo se tu mimoišli. Budućnost Srbije je u EU. Najveći kanal među nama se stvorio kada je izbio rat u Rusiji. Ja sam bio za sankcije Rusiji, pomaganje vojno Ukrajini, a on je i dan-danas protiv toga, otvoreno i zbog toga nismo više imali šta raditi zajedno”, poručio je.

Dodao je kako Vučić radi sve zajedno sa Putinom, te da je on “Putinov dečko na Balkanu” koji pravi problem svima.

“Jučer je Putin primio iračkog predsjednika vlade koji je pozvao arapske zemlje da se ujedine protiv Izraela, a u isto vrijeme je predsjednik Skupštine Iraka bio sa Vučićem. Vučić sebe ne vidi kao dio EU, nije da voli Rusiju, nego voli sistem kojeg je uspostavila Rusija i isto pokušava ovdje uraditi.

Problem Rusije je sistem. Da je demokratski sistem koji podiže kapacitet ljudskih mogućnosti i prava, a ne kolektivne zaslijepljenosti, Rusija bi mogla da bude kao SAD, jer se u SAD cijeni čovjek kao pojedinac.

Vučić je zaljubljen u taj sistem. Sve je bilo sa njim u redu do 2016. godine. Dvije godine ranije je prvo Putin ušao na Krim i 2016. je Merkel potpisala sa Putinom Sjeverni tok 2. Vučić je uklavirio da su Merkel i Putin budućnost Evrope.

Od tada je skrenuo sa puta. Stoji uz Putina i ostao je sam. On prezire zapadne vrijednosti, EU, NATO, SAD, to je za njega zlo, ali on sa njima funckioniše jer nema kud, okružen je”, smatra.

Tvrdi kako BiH ne može postati članica NATO-a dok i Srbija ne bude.

“U BiH je veća demokratija nego u Srbiji, slobode mišljenja, sloboda medija… Vučić poslije Banjske pada u Srbiji i jedina opcija na stolu su normalni ljudi koji su za EU i NATO. Vučić je znao za sve što se dogodilo u Banjskoj, ali nije znao da će kosovske snage brzo reagovati, da će EULEX i KFOR tako brzo stići u Banjsku.

Kosovo će podići optužnicu protiv Srbije zbog Banjske, tražit će isporučenje Radoičića, a EU će isto tako zatražiti. Ako ne isporuči, kreću mjere, sankcije protiv Srbije.

On će možda da pokuša da održi vlast, jer on bez Zapada ne postoji. Bit će problema u ekonomiji, povlačit će se investicije, već su počele. Priča o 800 eura prosječne plaće je prazna priča, Srbija je najgora u Evropi po kupovnoj moći građana. Kad Vučić padne, cijeli region će prodisati”, naveo je.

Kada su u pitanju tvrdnje da je oružje koje su koristili teroristi na Kosovu došlo iz Tuzle, Šormaz smatra kako Vučić time pokušava baciti udicu sa sebe.

“Kako se onda dogodilo da je oružje preko Beograda došlo do Kosova, gdje je BIA, Vulin?! Ali to nije isitna, potpuna je laž, on je organizovao njihovo naoružanje.

Problem je krenuo u novembru prošle godine kada je prekršio Briselski sporazum, i izvukao Srbe iz institucija Kosova u 4 opštine, a Srbi su većina u 10 opština. U tih 6 opština nije izašao iz kosovskih institucija, a iz te 4 opštine na sjeveru je izvukao ljude jer kao nema ZSO.

Izbori su održani, Srbi nisu učestvovali i sada sa tri posto ovi mogu da vladaju. Šta je on očekivao da Kurti neće da to popuni?! Da Vučić nije povukao policajce Srbe iz institucija na sjeveru, onaj policajac u Banjskoj bi bio Srbin, a ne Albanac.

On je tu napravio grešku i nije htio da se Srbi vrate. Cilj mu je bio da izazove aneksiju ili da uz ove akcije KFOR zauzme sjever zemlje, pa da se napravi protektorat na sjeveru”, rekao je za Dobar dan BiH.

Dalje nastavlja kako će cijeli region osjetiti kada Vučić ode sa vlasti, a tako i RS bez obzira na dobre odnose predsjednika Srbije i RS-a. “Dodik je dobar bio i sa Koštunicom, Tadićem, Nikolićem, Vučićem, snađe se on…

Kad u Srbiji padne Vučić, tada može da dođe samo euroatlantska opcija poslije godinu ili dvije, a to je istjeravanje ruskog uticaja koje je zlo u regionu, a samim tim i u RS. Pitanje je da li će se tada Dodik promijeniti ili će neko drugi doći na čelo RS, mada je svejedno. RS će se tome prilagoditi što je dobro i za BiH”, rekao je.

Smatra kako je mnogo vojski aktivno, te da se nalazimo u trećem svjetskom ratu.

“Rusi svima prijete. Ruski svijet se raspao i kao sila više ne postoji. Hamas, Jermenija, Sjeverna Koreja, sve akcije radi Rusija. Građani Srbije nisu svjesni situacije u kojoj se nalazi zbog podrške Rusiji, velika je propaganda i misle da će Rusija osvojiti svijet”, zaključio je.