DODIK: “Erdogan ponovio da stranci ne mogu donijeti ništa dobro”

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da je na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ponovo mogao da čuje da stranci u BiH ne mogu ništa dobro donijeti i da sve zavisi od unutrašnjeg dogovora.

Dodik je rekao da je od Erdogana i juče mogao da čuje isto – da stranci ne mogu ništa dobro donijeti, bez obzira na to ko bili, pa taman i sa njihove strane da su, te da sve zavisi od unutrašnjeg dogovora.

“I sve krhotine koje ostavljaju stranci ovdje, svakako će kasnije doći na naplatu ovim narodima, kao što su došle na naplatu u Avganistanu, Iranu, Iraku, Libiji, Siriji i nekim drugim zemljama i svagdje gdje se miješaju da bi sprovodili neke svoje apstraktne politike”, rekao je Dodik, navodeći da je to definitivno Erdoganov stav.

On je ukazao da turski predsjednik nije čovjek koji ovdje, bar u ovoj fazi, pokušava da odvoji bilo šta između naroda, nego traži dogovor.

“Ja sam, naravno, veoma svjestan i znam, u nekoj krajnjoj eskalaciji problema ovdje, ili ne daj Bože dolaska do sukoba, na kojoj bi strani bila Turska. Ali, do tada moramo da učinimo sve da sarađujemo sa svima, da objasnimo naš položaj. Zahvalan sam za poziv da budem u Ankari, hvala Erdoganu za gostoprimstvo”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

Dodik je istakao da je uvijek dobro se sresti sa ljudima koji predstavljaju jake države, a, kako je rekao, nesumnjivo je da je Turska jaka i moćna, te da je Erdogan, kako god ga tretirali na Zapadu, jedan važan državnik ovog dijela svijeta.

“On pokazuje ono što i mi smatramo da treba, a to je suverenistički pristup po kojem se favorizuju država i narod, a ne neka ideja koja je apstraktna i koja može da bude zavodljiva, ali svakako nesprovodiva u smislu da može da održi čitavu populaciju i civilizaciju na okupu”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Erdogan čovjek koji suvereno upravlja Turskom, koja ima svoje značajno mjesto.

On je podsjetio da su, kada je na funkciji bio bivši ministar Ahmet Davutoglu, koji se miješao u unutrašnje stvari u BiH, zvaničnici iz Srpske imali jasan stav o Turskoj i nisu joj ni pružali povode za saradnju.

“Ali, onda kada je Erdogan došao i rekao da BiH samo može opstati uz saradnju tri naroda ovdje i da ta tri naroda treba da se dogovaraju, on je pokupio određene simpatije”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović juče prisustvovao Kongresu AK partije, rekao je da ne zna da li su oni bili jedini koji su od zvaničnika iz BiH dobili poziv da juče budu u Ankari.

“Nisam vršio uvid u te pozive, ali sam čuo da su bili neki predstavnici nižerangiranih partija, iz drugih nisam nikoga vidio. Vidio sam /Nikolu/ Selakovića, koji je došao u ime SNS-a. Tu su bili predstavnici političkih partija iz 30 zemalja”, naveo je Dodik.

On je zahvalio Erdoganu što je izdvojio pola časa u svoj toj velikoj gužvi da primi njega i Cvijanovićevu, da razgovaraju i da mu objasne situaciju u BiH.

“On ima svoja mišljenja. Mogu odmah reći da je, to što nam je rekao, prihvatljivo za nas”, kazao je Dodik.