Najsretnija Djeca Na Svijetu Žive u Holandiji Zbog Ovih Šest Pravila Njihovih Roditelja..

Holandska deca dosledno su rangirana kao najsrećnija na svetu.

Upravo to je psihološkinju Veroniku van der Klej navelo na razmišljanje o tome šta roditelji u toj zemlji rade drugačije kako bi odgajali srećniju i otporniju decu.

Na osnovu svog iskustva u radu sa porodicama u Holandiji, ali i ličnog iskustva u podizanju dve devojčice, došla je do zaključka da roditelji u Holandiji imaju šest pravila kojih se drže.

Bicikl kao prevozno sredstvo

U Holandiji vlada biciklistička kultura koja se razvija od najranijeg uzrasta. Čim beba može da sedi, postavlja se u dečje sedište i vozi okolo s roditeljima, bez obzira na vremenske uslove.

„Vožnja biciklom po kiši ili pljusku, u odgovarajućoj opremi, naravno, naučiće decu da se sve prepreke u životu mogu prebroditi. Takođe, to ih uči samostalnosti. Većina dece starosti od devet godina sama vozi bicikl do škole ili nazad. Ova sloboda i poverenje pomažu mladima da se razviju u autonomne i samouverene odrasle osobe“, kaže ona za CNBC.

Nikada ne nadziru strogo svoju decu
Vrlo je uobičajno videti holandsku decu kako slobodno trče po igralištu bez previše nadzora.

„Jedan roditelj doseljenik mi je rekao da se šokirao kad je prvi put posetio holandsko igralište. Svi roditelji sedeli su na klupi i mirno čavrljali, dok su se njihova deca trčala i padala na sve strane. Ali holandsku decu od malih nogu podstiču da istražuju svoje okruženje, da veruju u sebe i da brišu prašinu sa sebe kad padnu“, objasnila je Veronika.

Nikada ne rade više od 40 sati nedeljno
Holanđani su srećni jer cene ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Studija iz 2021. godine pokazala je da gotovo polovina radne snage u Holandiji radi posao na pola radnog vremena. Očevi u Holandiji, takođe, uzimaju barem jedan slobodni dan svake nedelje kako bi ga proveli sa svojom decom.

Imaju zajednički obrok

Holanđani smatraju da je jelo vreme kada se članovi porodice povezuju i razgovaraju, pa nastoje da imaju barem jedan zajednički obrok u danu.

Osećaj povezanosti poboljšava mentalno zdravlje svih članova porodice i doprinosi srećnijoj, emocionalno uravnoteženijoj deci.

Nikada ne odbacuju strukturu

Od trenutka kada im se deca rode, holandskim roditeljima se savetuje da osiguraju „rust, reinheid, regelmaat“, što otprilike znači „odmor, čistoća i struktura“.

„Holandskoj deci dosledno se daje jasan dnevni raspored koji dopušta mnogo dremanja i daje prednost stabilnosti. Da bi deca napredovala potrebna im je struktura, predvidljivost, odmor i higijena. Pomaže im da se osećaju sigurno i prijatno istražujući nepoznato. Ovaj oblik autoritativnijeg roditeljstva često je povezan s pozitivnim razvojem deteta“, tvrdi psihološkinja, prenosi N1info.rs.

Nikada ne kažu da je njihova reč zadnja
Holandski roditelji žele da se njihova deca osećaju i viđenima i slušanima. Svoju decu uključuju u proces donošenja odluka čim razumeju jezik i komuniciraju.

„Tako deca od malih nogu uče da pregovaraju i postavljati lične granice. Kada od svoje dece tražimo mišljenje i istinski ih slušamo, veća je verovatnost da će razviti osećaj pozitivne vlastite vrednosti.

Roditelji u Holandiji, takođe ne beže od razgovora o neprijatnim temama kao što su seks i droga. Shvatamo da je prihvatanje naše dece onakvom kakva jesu sve što im je potrebno da bi izrasla u samouverene, srećne i uravnotežene odrasle osobe“, zaključila je ona.

(Zadovoljna.rs)