ERDOGAN: “Ostvarenje nezavisne palestinske države više se ne može odgađati”

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, naglasio je da trajni mir na Bliskom istoku može doći samo uz konačno rješenje palestinsko-izraelskog pitanja, prema izvještaju agencije Anadolu.

Erdogan je govorio danas na svečanosti povodom otvorenja Sirijske pravoslavne crkve svetog Efrema u Istanbulu, inače prve crkve izgrađena u Turskoj od osnivanja Republike, a tom prilikom se osvrnuo na izraelsko-palestinske sukobe.

Erdogan je poručio kako je pitanje Palestine u korijenu problema u regiji te da ukoliko se ovo pitanje ne riješi pravedno, ova regija će i dalje čeznuti za mirom.

“Samo uz konačno rješenje palestinsko-izraelskog pitanja može doći trajni mir na Bliski istok. Ostvarenje nezavisne, geografski integrirane palestinske države s (istočnim) Al-Qudsom kao glavnim gradom, potreba je koja se više ne može odgađati, podvukao je Erdogan.

Izrazio je spremnost Turske da učini sve u njenoj moći s ciljem zaustavljanja sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i s ciljem smanjenja rastućih tenzija.

“Turska nastavlja i intenzivira diplomatske aktivnosti s ciljem ponovne izgradnje mira”, podvukao je Erdogan.

Doda je da oni koji zatvaraju oči pred zločinima iz mržnje nažalost potkopavaju volju različitih kultura da žive zajedno u miru.