“Gađao komšije iz vazdušne puške: Prijetio im ‘Pobiću vas kao zečeve'”

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici potvrdio optužnicu Tužilaštva ZDK protiv Ilije Milanovića (1944) iz Raspotočja kod Zenice zbog ugrožavanja sigurnosti komšija, prijetnji i pucanja iz vazdušne puške.”

Incident se dogodio 9. juna ove godine u večernjim satima u Raspotočju, kada su ispred njegove kuće naišli njegova komšinica R.G. i njen suprug R.M., a u blizini je bila i njihova kćerka R.M.

Prema navodima iz optužnice, nakon kraće rasprave sa komšijama, Milanović je prvo muškarca pogodio kamenom u leđa, a potom je iz šupe izvadio vazdušnu pušku, takozvanu ptičarku i ispalio nekoliko hitaca prema njemu i njegovoj supruzi.

“Nakon toga ih je počeo vrijeđati i prijetiti obraćajući im se riječima: ‘Ko vas je ovdje doveo, pobiću vas sve ko zečeve’, a kada mu je R.M. rekao da će ga prijaviti policiji, odgovorio mu je:

‘Meni policija ne može ništa, ja se policije ne bojim’. Bio je svjestan da takvim prijetnjama da će napasti na njihov život ugrožava njihovu sigurnost, što je i htio, a njegove prijetnje kod R.G., R.M. i njihove kćerke R.M. izazvale su osjećaj straha za vlastiti život.

On je, dakle, ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njihov život, čime bi počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, navodi se u optužnici, prenosi Faktor.ba.

Milanović je ranije neosuđivan, a prilikom ispitivanja pred tužiocem izjavio je da prihvata krivicu.

S obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može odrediti kazna u trajanju od tri mjeseca do pet godina, tužilac je Sudu uputio zahtjev za izdavanje krivičnog naloga, prema kojem bi, ukoliko se Sud s njim složi, optuženom izrekao uslovnu osudu.

(Nezavisne)