Hamasovci upali u dom Izraelke (65), ona im poslužila čaj i kekse..

Kada su se Hamasovi militanti s granatama pojavili u njezinoj dnevnoj sobi, Rachel Edri posluživala ih je čajem i marokanskim kolačićima sve dok policija nije upala i ubila napadače. Rachelina priča o preživljavanju napada hamasovaca pretvorila je 65-godišnju ženu u neočekivanu heroinu Izraela, piše Associated Press.

Za mnoge je ona postala simbol domišljatosti svakodnevnih Izraelaca prepuštenih samima sebi dok su militanti 7. listopada započeli krvoproliće u uspavanim južnim zajednicama. Nakon ranojutarnje sirene za zračnu uzbunu Rachel se vratila iz skloništa u svom rodnom gradu Ofakimu i zatekla grupu militanata Hamasa u svojoj dnevnoj sobi.

“Jedan od terorista mi je rekao: ‘Podsjećaš me na moju majku.’ Rekla sam mu: ‘Ja sam stvarno poput tvoje majke. Ja ću ti pomoći, ja ću se brinuti za tebe. Što ti treba?’” ispričala je Rachel za Ynet. Kazala je kako ju je jedan od napadača udario kundakom po licu, nakon čega ga je uspjela umiriti.

Susrela se s Bidenom

Militantima je poslužila konzervirani ananas, čaj i svoje prepoznatljive marokanske kekse. Pjevala im je arapske pjesme, a oni su odgovarali hebrejskim. Muškarcima je ponudila Coca-Colu zero, a kada su rekli da više vole Coca-Colu, ona im je ispunila želju.

“Nakon što su popili i pojeli, postali su puno mirniji. Počeli smo razgovarati, a u jednom trenutku sam čak na trenutak zaboravila da su oni teroristi”, navela je. Nakon 17 sati spasilački tim uspio je spasiti Rachel i njenog supruga uz pomoć njihovog sina Eviatara.

Eviatar, koji radi kao policajac, dao je timu skicu kuće, pomažući spasiocima da iznenade militante i ubiju ih. Budući da je kuća teško oštećena, Rachel je premještena u hotel u središnjem Izraelu. Jučer je bila jedna od nekolicine Izraelaca pozvanih na sastanak s predsjednikom Joeom Bidenom tijekom njegovog burnog posjeta Izraelu.

Zagrlila je američkog predsjednika, dok joj je on zahvalio što je branila zemlju. Zbog toga što je militante opskrbljivala grickalicama, Rachel je prikazana na internetu i u nacionalnim medijima kao savršena židovska majka, odnosno kao stereotip žene koja previše hrani goste.

Njen brat kaže da nije iznenađen

Izraelci su također usporedili Rachel s biblijskim likom Yael, koja zlom generalu nudi hranu prije nego što ga ubije u snu. Podsjetimo, militanti iz pojasa Gaze probili su visoko utvrđen zid razdvajanja Izraela i ušli u Ofakim i više od 20 drugih pograničnih zajednica, ubivši najmanje 48 stanovnika Ofakima.

Skupina civila s pištoljima uzvratila je na napad naoružanih militanata. “Ovdje su se borili kao lavovi. Ni policija, ni vojska ništa nisu učinili. Jedini razlog zašto smo živi su drugi građani koji su došli da nas zaštite”, poručio je Yoni Shalem, čovjek koji živi niz ulicu od Rachel, opisujući hrabrost svojih susjeda.

Rachelin brat Shimon Koram rekao je da nije bio iznenađen kada je čuo kako je uspjela izbjeći gotovo sigurnu smrt. Naglasio je kako je prije rata bila poznata po gostoljubivosti i velikodušnosti, radeći u obližnjoj vojnoj bazi i kuhajući obroke za vojnike.

Njih su dvoje odrasli u radničkoj obitelji u Ofakimu s 12 braće i sestara. “Naučili smo preživjeti i stekli životnu mudrost poput uličnih mačaka. To se vidi po tome kako se ponašala”, zaključio je Shimon.