Oštre kritike iz Hrvatske: Spomenik vođi čentičkog pokreta Draži Mihailoviću apsolutno neprihvatljiv

Otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu apsolutno je neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU-u što Srbija navodi kao svoj strateški cilj, saopćilo je MVEP.

Hrvatska osuđuje taj čin te očekuje da Srbija i njezine institucije odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, naglašava se u saopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića, objavio je MVEP.

Hrvatsko ministarstvo dodaje kako su prekrajanje prošlosti i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno europskim vrijednostima i vrijeđa žrtave onih koji se sada rehabilitiraju.

“Naglašavamo kako se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja. Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjim”a, zaključuje u priopćenju MVEP.

Skulptura i spomen-soba četničkog vojvode Draže Mihailovića, koji je u Jugoslaviji osuđen i pogubljen zbog ratnih zločina njegova pokreta nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom, otvorena je jučer u Beogradu u njegovoj nekadašnjoj porodičnoj kući.