IRFAN HALILAGIĆ: “Da se Konaković ne sekira, koncesije su nemoguće. Uskoro nove aviolinije iz Tuzle”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ozbiljno se nasekirao nakon izjave direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževada Halilčevića “da sve aerodrome u BiH treba dovesti u što bolje stanje, podići im vrijednost te onda eventualno ići u pravcu koncesije.

U našem okruženju imamo dobre, ali i loše primjere koncesije, zbog čega u našem kontekstu svakako treba donositi najkvalitetnije odluke”.

U Facebook objavi šef diplomatije i NiP-a se zabrinuo da ćemo sada svi mi koji smo zastupali činjenice protiv koncesije sada to pravdati i podržavati, jer nas navodno kontrolišu neki telekomi i patriote iz trezora, jer smo “galamili” nakon što su nametutom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću koncesije na aerodromima predložil, više naredili,i američki ambasador Michael Murphy i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Da ga ne bi dugo mučilo pitanje hoće li to SDA poslušati šefove trojke, pitali smo premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića hoće li Aerodrom u Tuzli pod koncesije.

Halilagić za NAP kaže: “U ovom momentu fokusirani smo na razgovore sa aviokompanijama i vraćanja linija koje su ‘ukinute’ odlaskom WizzAir. Cijenimo da smo blizu rješenja i o tome bi uskoro trebali izaći pred javnost”.

Dakle, vlast u Tuzlanskom kantonu daleko je od toga da pokušava prodati maglu opravdavajući priču o koncesijama, kako to rade sarajevski trikolori.

Premijer TK za Patriju je o koncesijama rekao da one “u ovom momentu nisu opredjeljenje, niti rješenje”.

“To prvenstveno govorim iz razloga što je pitanje imovinskih odnosa aerodroma neriješeno pitanje iz razloga jer je zemljište upisano u vlasništvo državnog Ministarstva odbrane, a znamo kako ‘stojimo’ po pitanju državne imovine. Zbog toga je naš trenutni cilj stabilizacija i kontinuitet rada preduzeća zbog značaja za kanton”, rekao nam je Halilagić.

Dakle Aerodrom u Tuzli ostaje vlasništvo tog kantona, jer tamošnja vlast nema namjeru niti mogućnost dati pod koncesije nešto što je na tuđem zemljištu, ali ima namjeru pokušati ga podići novim linijama i kompanijama.

I tako će biti sve do donošenja Zakona o državnoj imovini ili možda odluke Ministarstva odbrane da protjera aerodrom, što bi bilo pogubno.

Očigledno je Konaković još jednom promašio poentu, a danas ga je najbolje demantovao partner iz “Naše stranke” i resorni ministar saobraćaja BiH Edin Forto, porukom da bi nas davanje koncesija na aerodrome u FBiH odvelo u Ligu šampiona. Aerodromi u Rs bi valjda bili u nekom južnoameričkom kupu, s obzirom da i ambasadori i trikolori manji entitet tretiraju kao odvojeni i samostalni teritorij.