Kako česte greške u vaspitanju mogu loše uticati na odrasle osobe?

Ovo su česte greške u vaspitanju dece koje se mogu negativno odraziti u odraslom dobu.

Koliko god roditelji nastojali da izbegnu greške u vaspitanju dece, one su neizbežne. Stručnjaci ističu da postoje greške koje deca mogu oprostiti, ali i one koje ostaju duboko urezane u njihovu memoriju.

Jedan od ključnih faktora je kontrola i nedostatak poverenja. Neka deca su neprekidno pod nadzorom odraslih, ne smeju napustiti kuću bez znanja i odobrenja roditelja, dok drugi roditelji nisu toliko strogi.

Stručnjaci naglašavaju da je izuzetno važno iskazati poverenje prema najmlađima, jer oni iz toga crpe samopouzdanje. Ako roditelji imaju sumnje u svoju decu, to će otežati njihov uspeh u bilo kojoj profesiji. Sve postaje mnogo lakše kada postoji međusobno poverenje.

Deca neće biti sposobna da samostalno odrastaju ako su neprestano pod kontrolom i nadzorom roditelja. Na primer, sa 16 godina može biti poražavajuće otkriti da vaše dete nije sposobno preuzeti odgovornost za bilo šta. Ako su otac i majka uvek kontrolisali decu i nisu im dozvoljavali da budu odgovorni i nezavisni, to će se odraziti na njihov razvoj i kada odrastu.

Takođe, nikad nemojte upoređivati decu sa bilo kim, veoma su osetljiva po tom pitanju i neće vam oprostiti. Mališani koje roditelji nisu upoređivali s drugom decom, postali su samouvereni, dok su ovi drugi i u zrelom životnom dobu sebe poredili sa ostalima. To može kod njih razviti depresiju, nesigurnost i zavist.

Izvor: Novosti/Život plus