KAKO SE OPORAVITI NAKON VEZE SA NARCISOM? 13 Koraka Ka Samopomoći Za Obnovu Ljubavi i Poverenja Prema Sebi…

Iako veza sa narcisom može ostaviti ozbiljne posledice, to ne znači da isceljenje nije moguće i dostupno!

Zamislite život u kojem imate kontrolu nad svojim postupcima, emocijama i mislima; oslobođeni surovih reči i zlostavljačkih dela drugih. Imate priliku da dopustite da vaša autentičnost zasija!

Isceljenje i oporavak od narcisoidnog zlostavljanja su mogući. Sve što je potrebno je posvećenost i razumevanje ovih 13 koraka:

Postavite granice – Ako ste iskusili narcisoidno zlostavljanje, postavljanje granica je od suštinskog značaja kako biste ponovo preuzeli kontrolu i donosili zdravije odluke.

Granice nam omogućavaju da uspostavimo zdrav odnos sa sobom i sa drugima, obezbeđujući dugoročnu stabilnost u našim životima.
Odvojite malo vremena za sebe i istražite koje granice možete stvoriti da biste se zaštitili od budućih povreda.

Izgradite mrežu podrške – Oporavak od veze sa narcisom zlostavljačem nije mali podvig. To zahteva snagu i hrabrost, ali to nije nešto kroz šta treba da prođete sami.

Okružite se odnosima koji neguju vašu dušu. Ljudima koji će slušati vašu priču bez osude, pružiti podršku i podsetiti vas koliko ste vredni i zaslužni za ljubav. Ne zaboravite: povreda koju vam je naneo bivši partner ne definiše niti kontroliše vašu budućnost.

Provodite vreme u prirodi – Ponovno povezivanje sa prirodom može biti moćan lek ako se vraćate iz tame narcizma.

Priroda je izlaz u kome vraćate svoju snagu, oslobađate se i praktikujete ljubav prema sebi. Tamo možete priznati svoje potrebe tokom ovog perioda niskog samopoštovanja, tuge i osećanja krivice.

Fokusirajte se na sadašnjost – Da, prošla iskustva utiču na to ko smo danas, ali mi danas kontrolišemo ko žćemo biti sutra!

Praktikujte usmerenu pažnju na sadašnji trenutak kako biste kontrolisili negativna uverenja i razmišljanja o prošlosti.

Dozvolite sebi da budete prisutni i pomozite da popravite svoje srce.

Vežbajte zahvalnost – Dok krećete na put oporavka, ne zaboravite da je negovanje stava zahvalnostiod suštinskog značaja.

Umesto da dozvolite sebi da živite u načinu razmišljanja u kome se osećate kao da vam nešto nedostaje u životu, svaki dan odvojite vreme da cenite sve što je dobro i imate u izobilju.

Zahvalite se čak i na malim blagoslovima. Ovo može pomoći da otvorite svoje srce ka istinskom obilju koje će samo dalje podržati vaš proces izlečenja.

Priznajte da ste bili žrtva narcisa i njegovog zlostavljanja – Često osobe koje su zlostavljane negiraju da se bilo šta uopšte dogodilo. Ponekad veruju da je ono što je njihov nasilnik učinio normalno i prihvatljivo.

Prepoznavanje da ste bili zlostavljani je prvi korak ka izlečenju. Niko ne zaslužuje da se prema njemu postupa na bilo koji način osim sa najvećim poštovanjem. Pokazivanje saosećanja i razumevanja prema sebi ili prema žrtvama narcisoidnog zlostavljanja je osnovni prvi korak ka pronalaženju mira nakon tako štetnog iskustva.

Ožalite svoje poniženje i gubitke – Tuga nije posledica samo smrti. Bilo koja vrsta bola ili patnje može je izazvati, uključujući narcisoidno zlostavljanje.

Tugovanje nije znak slabosti, već suštinski deo procesa isceljenja. To je putovanje koje može pomoći da zacelite stare rane. Takođe, možete tugu podeliti sa osobama od poverenja ili čak sa onima koji su imali slična iskustva. Oni mogu pružiti emocionalnu podršku na vašem putovanju.

Posvetite se brizi o sebi – Za nekoga ko je doživeo intenzivno emocionalno i mentalno zlostavljanje od strane narcisoidnog zlostavljača, ljubav prema sebi može se činiti nemogućom. Ali nije.

Prevazilaženje straha od ljubavi prema sebi je izazov. Međutim, praksa ljubaznosti i saosećajnosti prema sebi ključna je.

Naučite da verujete svojoj intuiciji – Ako ste patili pod teretom narcisoidnog zlostavljanja, nemojte se plašiti da iskoristite svoju unutrašnju mudrost i pronađete bezuslovnu slobodu.

Kroz samorefleksiju, otkrijte šta se krije ispod svake sumnje i konfuzije – verujte u sebe!

Neka ova vera vodi svaku važnu odluku koja dolazi.

Najbolji način da povratite veru u sebe je ponovno povezivanje sa tim unutrašnjim mislima – svojom intuicijom. A učenje kako da mu pristupite pomoći će vam da razlikujete stvarnost od fantazije i donosite odluke koje su istinite za vas.

Otkrijte sopstvenu autentičnost – Kada imate posla sa narcisom, skloni ste da izgubite svoj autentičan glas. Ali nikada nije kasno da povratite svoj pravi identitet i ponovo pronađete sebe.

Oslobodite se svega što vas sputava; otkrijte hobije, strasti i aktivnosti koje vas čine živim.

Postavite realne ciljeve – Život nakon ovakve veze može izgledati zastrašujuće i razumljivo je osećati se zaglavljenim – skoro kao da ste uhvaćeni u živom pesku.

Ali sa realnim ciljevima, uzimajući dan po dan, postoji nada za napredak!

Jedan mali korak može dovesti do velikog skoka o kojem ste sanjali. Počnite tako što ćete svakog dana postavljati male ostvarive ciljeve.

Vežbajte opraštanje – Opraštanje je put kojim može biti teško ići kada je u pitanju prevazilaženje bola i bola koje je neko drugi naneo. Ali ovo putovanje može prekinuti ciklus patnje – vaše mentalno zdravlje na kraju zaslužuje mir više od svega.

Ipak, ne zaboravite: pored opraštanja drugima, oprostite i sebi.

Naučite kako to da uradite pomoći će vam da pronađete snagu i hrabrost da konačno krenete napred sa jasnoćom.

Naučite da volite sebe – Put do ljubavi i prihvatanja je prelepo putovanje ličnog rasta. Sada je vreme da se ponovo povežete sa onim ko ste zaista i da se oslobodite svih štetnih navika koje su vas zarobile u ciklusima zlostavljanja.

Izvor: Sensa