Kuda odlaze milioni evra prikupljeni u najpoznatijoj fontani na svijetu?

Svaki dan, turisti u Rimu ubace otprilike 3.000 evra u Fontanu di Trevi, jedan od najistaknutijih spomenika u glavnom gradu Italije. Godišnje, ova znamenitost na taj način “prikupi” preko milion evra.

Izgrađena između 1732. i 1762. godine, Fontana di Trevi, koju je dizajnirao Nikola Salvi, jedna je od najpoznatijih znamenitosti Rima, piše Nova ekonomija.

Prema tradiciji, posjetioci bi trebali okrenuti leđa spomeniku i baciti novčić u vodu desnom rukom preko lijevog ramena. To im, vjeruju, garantuje povratak u Vječni grad.

Ritual bacanja novčića postao je poznat zahvaljujući filmu iz 1954. godine “Tri novčića u fontani”.

Šta se događa s novcem koji završi na dnu Fontane di Trevi?

Kako je krajem prošle godine pisao Euronews, Grad Rim nekoliko puta godišnje šalje tim radnika da iz fontane pokupe pravo malo bogatstvo.

Radnici, koristeći četke koje se nalaze na krajevima dugih motki, prvo pometu novčiće na hrpe, a zatim crijevom novac izvlače iz fontane. Novčići se zatim skladište pod budnim okom policije.

Gradonačelnik Rima je 2001. godine odlučio da se novac koji završi u fontani daje lokalnoj humanitarnoj organizaciji, kako bi se zaustavili česti pokušaji ljudi da ukradu novčiće.

Od tada se svake godine “sitniš” iz Fontane di Trevi donira rimskom Caritasu. Za tu organizaciju je novac koji dobije iz fontane ogroman poticaj i čini 15 posto njenog godišnjeg proračuna.

Novac se koristi za pomoć siromašnima, finansiranje narodne kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatnih supermarketa i drugih projekta… Takođe, novac se namjenjuje i za održavanje kompleksa na periferiji Rima u kojem se nalaze starački dom, kantina i stomatolog za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.

(biznisinfo.ba)