Sedam godina primao platu a nije dolazio, i još tužio poslodavca za diskriminaciju..

(Foto: Pixabay)

San mnogih radnika da primaju plaću, a da ne dolaze na posao, pretvorio se u stvarnost u slučaju jednog muškarca iz Zagreba.

Naime, Ante iz Zagreba, koji je sedam godina bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu, nije dolazio na posao.

Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali te su tražili od njega da promijeni ponašanje. Međutim, umjesto toga, Ante je odlučio tužiti poslodavca za uznemiravanje i diskriminaciju.

“Dogodilo se to još u novembru 2012. godine. Nakon toga, Ante je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019. godine isplaćivao punu platu”, piše Danica.

Kako se navodi, na ime bruto plate te jubilarne nagrade, Dom je radniku isplatio 120.910 evra.

“Ante na koncu nije uspio dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, omalovažavao te povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”, navodi se.

Pravomoćnu presudu u kojoj se odbija njegova tužba, radnik je dobio krajem oktobra 2019. godine, a nakon toga Dom mu je uručio i otkaz.

Ipak, Ante je podnio novu tužbu te je tvrdio da je otkaz nezakonit.

“Kako Ante nije želio vratiti plate koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega podigao novu tužbu, a sutkinja je odlučila da Ante bivšem poslodavcu mora platiti oko 137.000 evra”, ističe se u presudi.

Osim tog iznosa, Ante će morati platiti i zatezne kamate još od 2020. godine. Posljednja presuda je još uvijek nepravosnažna te se Ante može još uvijek žaliti. Ukoliko presuda postane pravosnažna, radnik će morati firmi isplatiti gotovo 150.000 evra.