Milanović kritikovao Izrael, a Izraelsko ministarstvo osudilo njegove izjave..

Izrael je odgovorio na izjavu Zorana Milanovića o gubitku simpatija zbog Izraelove reakcije na Hamasov napad.

Milanović je također kritizirao odluku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske da na svojoj zgradi izvjesi i izraelsku zastavu, ističući da bi na tom mjestu trebala biti samo hrvatska zastava (EPA).

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u objavi na društvenoj mreži X osudilo je izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je kazao da je Izrael izgubio njegove simpatije i zahvalilo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na podršci Izraelu, prenosi Hina.

“Nečuvena izjava hrvatskog predsjednika negativno se ističe nasuprot jasnih poruka podrške međunarodnih čelnika koje izražavaju suosjećanje s izraelskim narodom nakon stravičnih scena barbarskog terorističkog napada Hamasa koje su objavljene diljem svijeta”, objavio je na X-u glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat.

Haiat se referirao na Milanovićevu izjavu da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog reakcije na Hamasov napad.

Pohvale Plenkoviću

“Osudio sam ubistva koja je počinio Hamas, izrazio čak i gađenje i gnušanje. Pravo na samoodbranu, koje Izrael apsolutno ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila”, rekao je Milanović.

Milanović je kritizirao i odluku MVEP-a Hrvatske (Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova) da na svojoj zgradi izvjesi i izraelsku zastavu, rekavši da je tu mjesto samo hrvatskoj zastavi.

“Izrael zahvaljuje hrvatskom premijeru na riječima potpore Izraelu u pravednom ratu protiv terorističke organizacije Hamas, a zahvaljuje i hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova na odluci da na ulazu u Ministarstvo istakne izraelsku zastavu u znak solidarnosti s izraelskim narodom u ovim teškim vremenima”, rekao je Lior Haiat.

IZVOR: AGENCIJE