SVEĆENIK I ŽUPNIK KATOLIČKE MELKITSKE CRKVE: “Palestinski narod prolazi kroz nepravdu i okupaciju”

Za N1 arhimandrit Abdullah Yulio, svećenik i župnik katoličke melkitske crkve u palestinskom gradu Ramallahu, izrazio duboku zabrinutost zbog nepravde i okupacije koju prolazi palestinski narod, koji se nalazi osamdeset kilometara udaljen od Gaze.

Yulio, koji je i ranijih godina bio istaknut u demonstracijama zbog položaja Palestinaca i kršenja ljudskih prava, smatra kako je situacija u Gazi veoma teška, te da su “Palestinci žrtve, a ne uzrok nepravde”.

“Situacija u Gazi je vrlo teška. Naš narod je bespomoćan, naš narod trpi nepravdu, trpi stalne napade na Gazu od strane okupacione vlasti, ali mi smo sigurno da, koliko god bila duga ova noć što je proživljavamo, ona će jednom prestati i svanut će zora novoga dana. Zora našega palestinskog sna, a to je neovisna palestinska država. Želim reći da smo svi mi ovdje u Palestini s našim narodom u Gazi”, rekao je svećenik Abdullah Yulio za N1.

Kako prenosi, u svakom mjestu u Palestini i okolnim arapskim zemljama održavaju se protesti, gdje cijeli narod sudjeluje.

“Želimo reći narodu Gaze da smo s njima. Ono što nas boli jest saznanje da drugdje predstavljaju ovu situaciju kao da smo mi uzrok ove nepravde, no istina je suprotna, mi smo oni koji trpe nepravdu”, rekao je om te naglasio kako se ne radi ondje o vjerskom ratu jer Palestinci pripadaju različitim vjerama.

“Ima nas kršćana, muslimana, pravoslavnih i katolika, svi smo zajedno, jedan smo jedinstven, veliki narod. Ovo je moja poruka, mi želimo mir, nadamo se miru, žedni smo mira, ali pravedni mir. To tražimo od Gospodina, siguran sam da će ova moja poruka naći svoje slušatelje.

Ja sam govorio od srca, srcu onoga koji me sluša. Ne ostavljajte nas same, jer mir i Jeruzalemu, mir u Palestini, znači mir na cijelom Bliskom istoku. Mir na Bliskom istoku znači mir na Mediteranu, Europi ali i cijelom svijetu.

Dok naš narod trpi nepravdu i podnosi okupaciju trajat će ova situacija nestabilnosti, ne samo ovdje u Palestini i na Bliskom istoku, nego i u Europi i Americi. Nadam se da će Bog prosvijetliti svijest i srca ljudi da mogne zaista doći do onoga čemu se nadamo, do pravednog mira za sve”, rekao je Yulio za N1 u svom javljanju iz palestinskog grada Ramallaha.

Dvije godine ranije Abdullah Yulio govorio je ekskluzivno za N1, u emisiji Izvan okvira, prilikom čega je rekao kako se odvija plan balkanizacije palestinske regije, a taj plan nazvao je “đavoljim”. Pogledajte ovdje.

Sve o napadima u Izraelu i Gazi pročitajte u našem Live Blogu.