Milanović S Neočekivanim Planom: “Navijači Dinama su kao ratni zarobljenici, skupit ćemo i mi sto Grka pa se mijenjati”

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Gorski kotar povodom obilježavanja 30. obljetnice Općine Lokve. Nakon održanog govora, dao je izjave za novinare te se osvrnuo na situaciju hrvatskih državljana u Grčkoj.

Komentirajući situaciju s hrvatskim državljanima pritvorenim u Atini, navijačima Dinama Bad Blue Boysima, nakon sukoba s grčkim navijačima i huliganima pri čemu je jedan Grk smrtno stradao, Zoran Milanović je rekao:

Plenković je nakon tri dana u riječ rekao isto kao ja. I njemu je sumnjivo kakve su to inkriminacije. Čekamo da vidimo za šta se tačno terete. Ne mogu ih bez pravne osnove držati uhapšenim.

To je temelj evropskog kontinentalnog prava. U slučaju naših baraba taj habeas corpus je grubo prekršen. Ne vidim to kao vladavinu prava nego retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj skupini, odnosno državljanski. Oni su skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor.

Je li to bilo organiziranje radi tučnjave, ne zadržavaš sto ljudi u zatvoru. Organiziranje radi lišavanja života neke osobe, to sam siguran da nije bila namjera.

Predsjednik Hrvatske dodaje da se radi o čistoj politici: “To je, nažalost, čista politika i tu Vlada ništa nije mogla.

Prvih pet dana, koliko je u Grčkoj dug rok u kojem nekog možete držati u zatvoru jer vam se ne dopada, trebali su izdvojiti slučajeve, suditi onima kojima treba, ostale poslati kući. Ovo je politička farsa u kojoj Vlada mora pokazati i stvoriti dojam da je učinilia sve, a ni ne može puno.”

Naglašava da je jasno da su u sukobu učestvovali i Grci, ali da ovo djeluje kao retalijacija, odnosno kolektivna kazna.

Oni su tamo ratni zarobljenici. Onda ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo i mi sto Grka. Zato što su bacali papiriće tamo? Nisu išli nekog ubiti, to je cijeli niz barijera zdravog razuma koji pokazuje da se radi o političkoj svinjariji.

Prošla je faza u kojoj su morali pokazati da su pravna država. To nije neovisno pravosuđe, ono i jeste za napadati. Da tu dođe sto navijača Crvene zvezde, isto napravi, prvi bih se zalagao da ih puste uz zabranu ulaska, ali ne možeš ih držati u kampu.

Ovo je tema za EU parlament. Gdje su naši parlamentarci? Glavno da lovica sjeda… Drago mi je da smo se Plenković i ja složili u onom bitnom, da je ovo nedopustivo – naveo je Milanović, prenosi N1 Hrvatska.

(Slobodna-b)