MINISTAR PRAVDE NAKON USVAJANJA ‘EVROPSKIH ZAKONA’: “Ovo označava početak ozbiljne reforme pravosuđa u BiH.”

U Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojena su dva takozvana evropska zakona. Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, izražava nadu da će ti zakoni biti podržani i u Domu naroda, izvještava N1.

“Drago mi je kada su u pitanju zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u su uvažena i dva amandmana koja se tiču transparentnosti objave podataka o srodnicima sudaca i tužitelja koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu i sekretarijatu i notarijatu..

To će biti sada dostupno javnosti, ali isto tako i usvojen je amandman koji se tiče dodatne provjere imovine”, rekao je Bunoza.

“Što se tiče integriteta, i ono što je najbitnije nositelja pravosudnih funkcija trenutno u zakonu o VSTV-u, imate samo jednu rečenicu koja se odnosi na integritet pravosudnih funkcija, a prema nacrtu ovog zakon ima 10 članaka i 65 stavaka koji reguliraju provjeru imovinu, dodatnu provjeru, ali i provjeru onih koji ih je provjeravaju”, dodao je Bunoza.

Ova dva zakona smatra on predstavljaju početak jedne ozbiljne reforme pravosuđa u BiH.

Zakonu o slobodi pristupa informacija, također, kaže, predstavlja početak ozbiljnog otvaranja javne uprave s ciljem da ona bude transparentna.

(S.B)