“NAJTEŽE doba za čovjeka nije ni mladost ni starost” – Nego kad ne zna živjeti po svojoj volji…

Teško je ostati srećan, pozitivan i optimističan u današnjem svijetu, ali uz malo truda to je moguće. Ni mladom čovjeku nije lako živjeti – ako u njegovoj glavi vlada nezadovoljstvo i nered.

Mnogi će takvome reći “Opusti se, mlad si, kad ćeš bolje živjeti nego sad”. Ali kada je čovjek u teškoj mentalnoj situaciji te riječi ne dopiru do njegovog mozga.

Isto tako se ljudi plaše da ostare, jer vlada generalno mišljenje da je starost crno i teško doba. To uopšte ne mora da bude tako. Sarost može biti sjajna. Čovjek koji je brinuo odgovorno o sebi, svom izgledu i zdravlju ima veće šanse da doživi srećnu i sjajnu starost.

U tome igraju veliku ulogu fizička aktivnost i održavanje pozitivnog duha. A to drugo je najteže. Život nije ni malo blag prema ljudima, a još manje je pozitivan ako obratimo pažnju na sve negativne stvari koje se dešavaju. I to je nešto što moramo prihvatiti.

Zbog toga, sasvim je normalno imati loše periode u kojima se želimo povući u sebe i u kojima jednostavno ne možemo biti srećni i pozitivni. Sasvim je normalno da imamo periode kada se isplačemo, povučemo u sebe i slušamo svoje tijelo.

Poenta je samo ne dopustiti da takve emocionalne potrebe nadvladaju vašim čitavim životom i postanu svakodnevna stvar. Kada shvatite da je ovaj život sam po sebi kratak, neobjašnjiv i prolazan – shvatićete da želite uzeti najbolje od njega dok ste tu.

Da, gubimo drage osobe i to jako boli. Da, patimo se u nestašici stvari koje priželjkujemo i teško živimo. Ali čovjeku za sreću je potrebno tako malo, i svaki čovjek koji nije pohlepan ima mogućnost da bude srećan sa onim što ima.

pult24.