Nakon Presude, Lopov iz BiH priznao: “BIO SAM GLUP”

Foto: Screenshot/krone.at

Nakon što je 24-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine osuđen na osam godina zatvora zbog brutalne pljačke, austrijska policija je obavijestila javnost da su, osim ove pljačke, razotkrili i druge zločine, uključujući pljačku banke u Lincu.

S njim zajedno su osuđena još dvojica njegovih saučesnika, drugooptuženi (31) dobio je pet godina zatvora, a trećeoptuženi (22) dvije i po godine.

Navodno, postoji i četvrti saučesnik, ali za njim se još uvijek traga. Inače, zanimljivo je da je državljanin BiH prvi priveden, baš zbog ranijih krivičnih djela, da bi tokom saslušanja odao i druge saučesnike.

Kako prenose mediji, bh. državljanin je sa ovom dvojicom brutalno napao 44-godišnjaka u okrugu Amštaten, početkom novembra, prošle godine, da bi samo mjesec dana kasnije opljačkao i banku.

Obraćajući se sudu on je rekao: “Bio sam glup, to svakako nije najpametniji način da se zaradi novac.”

Žrtva napada je rekao da i danas ima traume kada se sjeti njihovog upada u stan. Naime, misleći da mu je dostavljač na vratima, on je otvorio, a na glavu su mu prislonili pištolj uzvikujući: Novac, novac!

Šema napada je uvijek bila ista: naime, mahom su se predstavljali kao dostavljači, a zatim bi dobro osmotrili žrtvu i njenu kuću, a onda bi uslijedio napad.

Na sudu su se uglavnom pravdali da su upali u velike dugove, zbog čega im je novac bio prijeko potreban, ali sutkinja je rekla da to nikako ne opravdava ono što su učinili. U optužnici stoji da je ovaj trojac u jutarnjim satima otišao do kuće 44-godišnjaka:

“Pljačka je bila planirana. Znali su da žrtva živi sama”, rekla je tužiteteljka. Državljanin BiH navodno je plinskim pištoljem zaprijetio žrtvi i ugurao ga u kuću. Prema optužnici, žrtva jee bila vezana dok su mu prijetili pištoljem i tražili novac i nakit.

Inače, prvooptuženi je osuđen i za napad na banku 16. decembra, 2022. u Leondingu u Gornjoj Austriji, za tešku pljačku banke i pokušaj krađe te – zbog događaja u Lincu prošle godine.

Inače, tokom pljačke decembra, 2022. osuđeni je koristio isti plinski pištolj, kao i u ranijim pljačkama. On je tada ukrao 2000 evra, a službenicu banke je tom prilikom povrijedio.

(Nezavisne)