VIKTOR ORBAN KAKO TO OBICNO BIVA: “EU treba svaki cent, a mi šaljemo milijarde eura Ukrajini”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se sukob u Uk ne može prekinuti samo “izradom ‘planova za mir’ i čekanjem da se nešto promijeni”.

“Prvo, mora postojati trenutni i bezuvjetni prekid vatre”, naglasio je Orban na konzervativnom festivalu Tranzit u mađarskom selu Tihany.

“Prva pogreška Evrope bila je globalizacija ovog rata. Jedina država koja je na dan izbijanja rata rekla da ga treba lokalizirati bila je naša. Strategija Zapada je da se Ukrajinci bore i ginu, a mi im dajemo novac, informacije i oružja”, kazao je mađarski premijer.

Dodao je da ta “strategija” nije uspjela jer Ukrajina ima manje stanovnika pa bi Zapad trebao “poslati svoje snage, ali nitko se to ne usuđuje učiniti”, piše Ukrajinska Pravda. Spomenuo je i “značajnu cijenu” koju Mađarska i cijela Europska unija plaćaju za potporu Ukrajini.

“Već smo poslali 70 milijardi eura, a sada raspravljamo hoćemo li poslati još 50 milijardi eura, dok EU treba svaki cent da obnovi svoju konkurentnost”, poručio je.

Inače, mađarski ministar Gergely Gulyas je jučer rekao da ukrajinska protuofenziva nije donijela “nikakve značajne rezultate” te da je stav Budimpešte o pregovorima opravdan.

(Slob.B)